А томики – порожні?

Під стінами Верховного Суду України купка блакитно-білих мітингує. Чомусь лає Америку, яка буцімто провокує війну українців із братнім російським народом. Водночас люди, які зібралися під прапорами Віктора Януковича та прогресивної соціалістки Наталі Вітренко, закликають суд, аби той, ухвалюючи рішення, врахував їхні вимоги. Судді, зрозуміло, цього не чують. Та й кінця процесу поки що не видно. У справі значиться 621 том. Цифра вражаюча. Що криється за нею? Про це люб’язно погодилась розповісти читачам «ВК» юрист, представник Віктора Ющенка в суді Світлана Кустова.

– У команди Віктора Федоровича – очевидні проблеми, – розпочала пані Світлана. – Вони пов’язані з доказовою базою. Наша група досить уважно й ретельно вивчила 621 том справи. У жодному з них так і не знайшли документів, що свідчили б про масовий і системний характер порушень виборчого законодавства під час переголосування другого туру.

Стосовно змісту томів. Приміром, у десятому міститься так званий акт (лише одна сторінка) про порушення, що нібито мали місце. Особи, котрі склали документ, – невідомі: жодних підписів немає.

Четвертий том налічує 32 сторінки. Це – заяви та скарги тільки одного виборця.

В одинадцятому томі – 15 сторінок. Сьомий том має 10 аркушів, шостий – 8 аркушів. А у 88-му налічується 93 аркуші. Тут містяться звернення громадян до Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. У трьох примірниках. Немов у тій добрій старій кінокомедії.

– На ваш погляд, навіщо заявник продукував таку велику кількість томів?

– Схоже, робилося це для загального враження. Але ж люди в червоних мантіях насамперед оперують конкретними фактами. Саме їх і бракує.

– Якщо ж говорити загалом про справу, як її можна охарактеризувати?

– Є всі підстави вважати, що певні люди з команди Віктора Януковича просто займалися… фальсифікацією певних доказів, якими вони обумовлюють свої вимоги. Приміром, у томах, доданих до справи, містяться акти, складені нібито офіційними спостерігачами від штабу пана Януковича. Водночас на очі потрапляють так звані порожні акти:

підписані цими ж особами, але без зазначення жодних порушень. Є, скажімо, заяви-скарги  громадян, датовані з 2 по 7 грудня 2004 року, нібито про порушення їхніх виборчих прав Законом України «Про особливості застосування вимог Закону України «Про вибори Президента України». Що тут скажеш? Адже документ Верховна Рада ухвалила… 8 грудня 2004 року. Сподіваюся, що суд дасть належну оцінку всім вимогам заявника.

Варто додати: нині команда Віктора Януковича вперто мовчить стосовно прав інвалідів і деяких проблем, пов’язаних з комісіями. Відповідні справи вже розглядали і ВК, і суд. Висновок один: доказів, які свідчили б про порушення виборчого законодавства, не наведено.

І наостанок. Після завершення судового процесу сотню томів обов’язково розмістять в Інтернеті. Нехай усі охочі бачать…

Тим часом Верховний Суд припинив приймати клопотання сторони Януковича і запропонував виділити для заслуховування її пояснень 1,5 години.