Владу треба оновити

Всеукраїнське громадське об’єднання «Успішна Україна» разом з молодіжною кампанією «Пора» та багатьма іншими організаціями провели збори громадян, на яких обговорили проблеми становлення в  Україні нової – моральної, професійної, патріотичної влади після перемоги на президентських виборах Віктора Ющенка.

У зборах взяли участь понад 200 делегатів з різних регіонів України. Дуже активна, а часом запальна дискусія точилася навколо пропозицій щодо розвитку громадського руху із сприяння оновленню політичної та управлінської еліти в Україні, встановлення нових схем взаємовідносин влади і громадськості.

Активісти «Успішної України», «Нової формації», «Пори» та інших об’єднань акцентували увагу на тому, що моральні зрушення в суспільстві після помаранчевої революції значно випередили стан політичного структурування в органах влади – як виконавчої, так і представницької. Цей дисбаланс, на думку більшості промовців, потрібно змінити, гармонізувати з реальним станом українського суспільства. На думку, наприклад, представників «Пори», слід невідкладно змінити персоналії в управлінському апараті, в тому числі й у Верховній Раді, регіональних та місцевих органах самоврядування. Активісти «Успішної України», як наголошував голова цього об’єднання Юрій Бойко, наполягають на розробці комплексу заходів із забезпечення конкурентоздатності української економіки, переході до загальноцивілізаційних стандартів добробуту, демократії, свободи, права, цивілізованої ринкової економіки, в яких мають бути відкинуті насаджені попереднім політичним режимом корупція, тоталітаризм і нехтування державними інтересами задля власної корисливості. Прорив України до Європи, входження в коло цивілізованих народів учасники зборів назвали пріоритетним завданням. Промовці наголошували також на необхідності реформ, які дадуть змогу демократизувати владні структури, зокрема відправляти у відставку Президента, розпускати парламент і місцеві органи самоврядування з ініціативи виборців, унаслідок всеукраїнського чи місцевих референдумів. Вони наполягали на доцільності впровадження люстрації (позбавлення права займати державні посади) чиновників, які дискредитували українську владу своєю протиправною діяльністю за останнє десятиріччя. На зборах було обговорено пропозицію щодо дострокового припинення повноважень Верховної Ради, оскільки вона, на думку делегатів, є не професійною, не патріотичною, а складається переважно з представників корумпованих бізнесових кланів, отож після вересня наступного року здатна саботувати реформаторські дії новообраного президента, спотворити результати помаранчевої революції. Більшість присутніх підтримала цю пропозицію. Вирішила ініціювати всеукраїнський референдум, на який ініціатори хочуть винести питання: «Чи згодні ви з вимогою достроково припинити повноваження Верховної Ради України IV скликання?»

Утім, попри аргументи організаторів, були на зборах і критичні виступи. Значна частина промовців була занепокоєна тим, чи не перетворяться референдуми про зміну влади в інструмент перманентної політичної боротьби? Висловлювалися сумніви, чи вдасться в реальні, передбачені законодавством терміни зібрати три мільйони підписів на підтримку референдуму, чи варто витрачати значні кошти на цю акцію, якщо планова зміна влади у парламенті відбудеться вже навесні 2006 року. До того ж, як вважають кваліфіковані юристи, будь-які зміни у парламенті не можуть відбутися за один рік до нових парламентських виборів.

Останнє слово за тим, який буде наслідок ініційованого «Успішною Україною» задуму щодо зміни парламенту, залежить від Центральної виборчої комісії.