Коли й собаки вдячні

Під Новий рік Верховна Рада посилила відповідальність за порушення правил утримання домашніх тварин, внісши деякі зміни до законодавства.

Зокрема пропонувалося запровадити реєстрацію домашніх котів, а також адмінвідповідальність за перебування собак у місцях загального користування.

Однак Президент України відмовився підписатися під цими нововведеннями. Леонід Кучма вважає передчасною реєстрацію котів, які, на його думку, не належать до хижих тварин, а отже, «не становлять потенційної небезпеки для життя, здоров’я громадян та їх майна». Гарант Конституції у відповідному посланні до депутатів також нагадує, що до місць загального користування належать і сходи та ліфти. Цим самим унеможливлюється будь-яке  переміщення собак із квартири на вулицю, наприклад, для вигулювання, доставки до ветеринарної установи або повернення таких собак додому, оскільки дістатися до приміщення в будинку інакше, ніж через ліфт чи сходами, неможливо», – роз’яснив наприкінці своєї каденції Леонід Кучма парламентаріям. Щоправда,  глава держави не уточнив, хто має прибирати у ліфтах після переміщення собак і  чи треба купувати  тваринам памперси.