Кожен мешканець – дбайливий господар

Під час зустрічі голови Подільської РДА Григорія Романюка з мешканцями житлових масивів Нивки та Виноградар виникало чимало запитань щодо утримання житлових будинків та охорони під’їздів. Саме ці проблеми нині  стали найболючішими для району.

Григорій Романюк, розпочинаючи зустріч, зауважив, що минулий рік був непростим і в політичному плані, і в плані соціально-економічного розвитку. Щодо Подільського району, зокрема житлових масивів Нивки та Виноградар, то найболючішою проблемою тут стало утримання в належному вигляді будинків, під’їздів та їх охорона. «Нині для утримання консьєржів, які слідкували б за порядком, не вистачає коштів, а район самотужки не може розв’язати цієї проблеми», – зауважив пан Романюк. Він розповів, що з районного бюджету для облаштування консьєржних служб передбачено лише 6 млн. грн. А потрібно – значно більше! «Це ж загальнодержавне питання, а не якогось окремого району. А держава й досі не може запланувати певну суму грошей для утримання консьєржів, тож нині ця проблема розв’язується лише за рахунок мешканців», – наголосив голова Подільської РДА. Щодо районної ради, то вона робить все для того, щоб добудовувати приміщення для консьєржів там, де є необхідність, але  лише за умови, коли більшість мешканців під’їзду забезпечує оплату утримання охоронців. «Хоча цей процес відбувається повільними темпами, проте питання вирішується», – зазначив пан Романюк.

Голова району розповів, що минулого року кожен жек отримав майже 1 млн. грн. для заміни старих покрівель, модернізації чи заміни ліфтів і облаштування прибудинкових територій, «і цю програму виконали на всі сто відсотків». На цей же рік для подальшого виконання програми «Мій дім, моє подвір’я» для кожного жеку вже передбачено 969 тис. грн. Оскільки на Нивках та Виноградарі нині працює чотири жеки, то на ці масиви припадає чималенька сума. Проте чи доцільно витрачати кошти на ремонт під’їздів, якщо через безвідповідальність мешканців наступного дня їх знову  забруднюють, засмічують, а то  й руйнують? «А проблем з їх утриманням не буде лише тоді, коли  дбайливими господарями, які слідкуватимуть за чистотою та порядком у будинках, будуть всі мешканці, – наголосив пан Романюк. – Але якщо їм байдуже, то діла не буде!»