Не маєш полісу – плати штраф

Приймаючи закон «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів», народні обранці внесли зміни до Закону «Про міліцію» та Кодексу про адміністративні порушення. Відтепер до переліку документів, що містяться у пункті  Правил дорожнього руху  і обов’язково мають бути у водія, додасться ще й страховий поліс. Визначено й розмір штрафу – 17 гривень. Можливо, невелика сума адмінстягнення купувати поліси й не примусить. Однак, якщо врахувати, що штраф доведеться сплачувати при кожній перевірці, а в столиці, зокрема, вони частенькі, то за один-два місяці і набереться сума, необхідна для сплати страхового внеску.

Контролювати наявність страхового полісу працівники ДАІ почнуть з першого квітня. Можливо, для зручності такого контролю страхові компанії разом з укладеною угодою видаватимуть спеціальні знаки, на кшталт талона про технічний огляд, що теж розміщуватимуться на вітровому склі автомобіля.

Штраф законодавці передбачили, однак і правоохоронці, і фахівці Держкомфінпослуг та страхових компаній сподіваються передусім на законослухняність. Утім, передбачають, що адмінпокарання через відсутність страхових полісів таки може стати попервах вагомою підтримкою бюджету.