Свято різдвяних Василів

За традицією, у  день святого Василя вручається премія імені Василя Стуса. І цього року це урочисте дійство, зорганізоване Українським ПЕН-клубом, відбулося у  столичному Будинку вчителя.

Як наголосив ведучий Євген Сверстюк, письменник і колишній в’язень сумління, саме в ці дні, як нагадування, приходить до нас два Василі: Стус та Симоненко. Хоч вони розминулися в житті, але разом  творили – як духовний чин – атмосферу максималізму, справжнього слова, сповненого гідності.

Цьогорічних лауреатів премії імені Василя Стуса, заснованої Асоціацією незалежної творчої інтелігенції, також, за традицією, троє. Це співачка Марія Бурмака, письменники і видавці Григорій Гусейнов (Кривий Ріг) та Андрій Криштальський (Луцьк).

Якщо ім’я Марії Бурмаки добре відоме, то Григорій Гусейнов та Андрій Криштальський не мають аж такої популярності. Пан Григорій видрукував  «Господні зерна» –  унікальне восьмитомне дослідження, що поєднує й автобіографізм, і краєзнавчо-історичний документалізм.  Це – своєрідна енциклопедія культури нашої присутності на землях українського Степу, наголосила Михайлина Коцюбинська.  До того ж Григорій Гусейнов уже впродовж десяти років видає часопис «Кур’єр Кривбасу», який став добротним літературно-художнім загальноукраїнським журналом. Здобутки лучанина Андрія Криштальського скромніші: він пише вірші, видрукував роман «Чорноморець, матінко», зібрав і оприлюднив матеріали про історію УПА на Волині, випускає часопис «Терен».