Віктор ЯНУКОВИЧ: «Це ще не кінець»

Віктор Янукович пішов в атаку на Верховний Суд ще за годину до початку розгляду там його скарги. На прес-конференції у своєму виборчому штабі Віктор Федорович обвинуватив суддю Григор’єву, яка приймала від його соратників позовні документи, у порушенні принципу рівності сторін та начебто… неорієнтації у часі.

«Суддя Григор’єва одноосібно, без розгляду справи по суті, виключила з провадження три основні вимоги заявника… Наче в насмішку над мільйонами моїх виборців навіть документ, у якому повідомляє мене про своє рішення, датувала 2004 роком. Наголошуючи, що в моїй справі вирішено все уже давно», – процитував свою заяву Віктор Федорович. Він дав журналістам зрозуміти, що не вірить і в успішний для себе подальший перебіг процесу та вердикт. «Чи з цього мають починати ті, хто демократію і людські свободи виставляв на свої революційні прапори?» – звинуватив Янукович опонентів. А ще, не чекаючи судової ухвали, закликав «усіх чесних людей стати на захист права, Конституції…» При цьому екс-прем’єр не відкидає можливості масових акцій протесту на вулицях столиці. Схоже, Янукович не відмовився і від свого наміру оскаржити ухвалу ВС у Європейському суді з прав людини, адже наголосив, що «на цьому процесі крапки не буде поставлено».

«Це ще не кінець», – наголосив Янукович, не довіряючи також Генпрокуратурі, яка заявила, що дев’ятеро літніх людей померли на виборчих дільницях 26 грудня не через обмеження їх прав, а природною смертю. Команда Януковича домагатиметься повторного розслідування цих фактів. І не тільки цих. Зараз створюється правозахисна організація, що відстоюватиме права прихильників Януковича. Бо, за словами екс-прем’єра, влада нині переслідує їх.

Янукович зізнався, що йому «ближчі по духу» ті люди, які працювали з ним наприкінці виборчої кампанії і «не мали адмінресурсу». А також шкодував, що раніше «не шукав друзів там, де їх не очікував».

Янукович знає, що колишні його союзники з СДПУ(о) і однопартійці з Партії регіонів ведуть переговори з прибічниками Ющенка щодо участі у формуванні нового уряду. Знає також, що вчорашні однодумці (скажімо, В.Зубанов, Г.Васильєв, Є.Кушнарьов) створюють свої партії, претендуючи на його електорат. Однак Віктор Федорович вважає, що «розколу електорату немає, це дії окремих політиків, які шукають себе в майбутньому».

Втім, згодом навіть сам Янукович та його Партія регіонів, схоже, може підтримати владу Ющенка. «Я і політичні сили, які йдуть зі мною, завжди відстоюватимуть законність, права людей, працюватимуть задля добробуту наших громадян. Не знаю, якою буде влада Ющенка. Але ми підтримаємо будь-яку владу, яка працюватиме на благо держави й народу. Ми живемо в одній державі, на одній землі – це нас об’єднує», – якось незвично патріотично запевняв Янукович. Щоправда, весь час російською мовою.

Екс-прем’єр каже, що його уряд зробив багато для підвищення рівня української економіки, тож нині він «не зробить жодного кроку, щоб цьому зашкодити». Таким чином Янукович ніби спростував звинувачення опонентів, що, мовляв, затягування виборчого процесу посилює економічні негаразди. Приклад навів красномовний: грошей у його уряду вистачило навіть на інавгурацію конкурента.