Чи платитимемо влітку за опалення?

Перше цього року розширене засідання колегії КМДА вже вкотре розглядало «гаряче» в буквальному розумінні питання: про роботу енергетичного комплексу міста в осінньо-зимовий період. Гаряче не лише тому, що йдеться про теплопостачання, а передусім через величезні борги споживачів.

За всі види енергоносіїв борг споживачів становить 1,559 млрд. грн. Найбільше заборгувало житлове господарство – 1,231 млрд. грн. Місцевий бюджет за енергоносії розрахувався повністю. А це означає, що кияни погано платять за комунальні послуги. Щоправда, реструктуризація боргів дає позитивний результат: з урахуванням минулих років населення розрахувалося на 105,65 відсотка. І колись погасить усе, що винне. Проте енергетикам гроші потрібні не колись, а сьогодні, оскільки постачальники газу вимагають негайних розрахунків.

Перший заступник гендиректора «Київенерго» Борис Ященко наголосив на тому, що життєдіяльність енергетичного комплексу в опалювальний період залежить передусім від забезпеченості газом. А щоб у цьому не виникало проблем, енергетики бачать лише один вихід: 100-відсоткові розрахунки споживачів за спожиту теплову та електричну енергію плюс виконання графіків погашення заборгованості. Якщо ж цього не буде, то компанія проводитиме жорстку позицію щодо забезпечення повної сплати за спожиті тепло- та електроенергію і вживатиме до неплатників заходи, передбачені чинним законодавством, у тому числі непопулярні. Пан Ященко вважає, що необхідно змінити методику розрахунків за спожиту теплову енергію і з наступного опалювального сезону перейти на сезонні тарифи.

Міський голова Олександр Омельченко підсумував:

– Ситуація така, що всі без винятку мають розраховуватися за енергоносії – і квартиронаймачі, і житлово-побутові організації, і промислові підприємства. На початку грудня минулого року місто опинилося у складній ситуації через обмеження газопостачання. Ту конфліктну ситуацію Києву штучно нав’язували керівники «Нафтогазу України». Але ми ту проблему розв’язали. Тому зараз усі керівники несуть відповідальність за своєчасні розрахунки.