Гутенберг – не першодрукар?

Лектор Туринського політехнічного інституту Бруно Фаббіані зробив днями сенсаційне повідомлення: пальма першості у винаході способу сучасного друкарства належить зовсім не золотих справ майстрові з німецького міста Майнца Йоганну Генсфлайшу, знаному в історії світової культури як Гутенберг, розповідають «Ізвестія-наука».

Папір, а потім і друкування книг винайшли в давньому Китаї, тож там протягом сторіч друкували з форм, вигравіруваних на дерев’яних дошках. Це був трудомісткий процес, що забирав багато часу. Гутенберг же замість дерев’яних дощечок уперше застосував рухливі літери – букви, що розташовувалися в клітинках складальної каси. З них складали слова і речення.

Фаббіані провів три десятки експериментів, досліджуючи екземпляри Біблії, видрукованої Гутенбергом у 1452-1454 роках. Відомо, що всього їх було 180, до наших днів збереглося 48. За словами дослідника, ретельний аналіз довів, що всі ті Біблії видруковано саме древнім китайським способом. Звичайно, це повідомлення викликало обурення. Директорка ж Музею Гутенберга в Майнці Єва Ханебутт-Бенц налаштована більш помірковано: «Справді, існує багато питань, оскільки немає жодних документів щодо майстерні Гутенберга. Усе, що ми знаємо про винайдену ним техніку друку книг, – це самі книги. Тому слід ретельно проаналізувати результати дослідження, проведеного Бруно Фаббіані, але до того не варто скидати всесвітньо відомого книгодрукаря з п’єдесталу».