Меморіал Олега Макарова

Ювілейний, десятий сезон

Новий рік у футбольному вимірі асоціюється в столичному регіоні з Меморіалом Олега Макарова. Турнір пам’яті видатного вітчизняного футболіста і тренера, що його вже вдесяте проводить Київська обласна федерація футболу, став яскравою візитівкою спортивної зими і своєрідним прологом офіційних турнірних перегонів. Цьогорічний змагальний цикл обіцяє бути особливо цікавим, оскільки дві третини його учасників мають статус професіональних колективів.

– Наш турнір важливий подвійно, – переконаний заслужений працівник фізичної культури і спорту України Олександр Тютюн, голова Федерації футболу Київської області та голова оргкомітету представницьких змагань. – По-перше, його учасники вшановують пам’ять легендарного Воротаря Республіки, як називали уславленого голкіпера київського «Динамо» Олега Макарова вдячні сучасники. А по-друге, футбольні команди різного рангу та статусу мають чудову нагоду набувати конче необхідної в підготовчий період ігрової практики.

Цього разу на стадіонах ЦСКА та Республіканського вищого училища фізичної культури в Києві, а також у динамівському манежі, що в пристоличній Чапаївці, змагатимуться десять учасників національного чемпіонату на чолі з елітним «Борисфеном» і першоліговими ЦСКА та «Нафкомом», конкуренцію котрим спробують скласти п’ять провідних аматорських колективів. Регіональне представництво звичне для найпопулярнішого в Україні зимового турніру: Київ, Київська та Чернігівська області, хоча є й новинка географічного складу – вперше в Меморіалі Макарова виступить команда з Полтавщини. «До останнього сподівалися, що ювілейні перегони набудуть статусу міжнародних, – зізнався кореспондентам «Вечірки» Олександр Тютюн, – але два клуби з Молдови, попередньо зголосившись вийти на старт, так і не прибули до України»…

Найвищий рейтинг з-поміж учасників ювілейного турніру має бориспільський «Борисфен». І саме виступ аутсайдера вищої національної ліги викликає найбільший інтерес: упродовж останнього місяця команда зазнала значних кадрових змін, тож саме на Меморіалі Макарова відбудеться своєрідна презентація насправді оновленої команди. «До 20 січня включно ми працюватимемо на олімпійській базі в Святошині, – розповів нам виконуючий обов’язки головного тренера флагмана футболу Київщини Степан Матвіїв. – А тому в перших двох-трьох матчах задіємо вищолігових виконавців, у тому числі й потенційних новачків, яких у нас близько десяти. І тільки завершальні зустрічі проведуть резервісти, з якими працюватиме дебютант на тренерській ниві Сергій Ковалець». Експериментальний кадровий варіант мають намір опробувати на зимовому турнірі столичний «Арсенал» і полтавська «Ворскла-Нафтогаз». А от першолігові ЦСКА та «Нафком», як і фаворит друголігових перегонів – чернігівська «Десна», заявили до участі найсильніших виконавців. Очікується, що в традиційних змаганнях зіграє чимало молоді та потенційних новачків, а тому серед уважних глядачів буде незвично багато зацікавлених фахівців.