З привітним помахом хвоста

За панських часів зиму намагалися «розфарбувати», «розвеселити». Холодної, чорно-білої пори року влаштовували бали, розважальні вечори. Нині ж, окрім вже традиційних способів проведення дозвілля, киянам пропонують феєрії, де головні дійові особи – тварини. На одній із них, міжнародній виставці собак усіх порід «Кришталевий кубок України-2004», кореспонденти «ВК» познайомилися з тенденціями сучасної моди у шерстистих «одяганках» чотирилапих.

У чудовій, сірій з підпалинами, густій «шубці» з жорсткої шерсті ми впізнали вовчого шпіца з розкосими карими очима та пухнастим хвостом, закрученим у кільце. У венах цього жвавого, рухливого, розумного, симпатичного, відважного арктичного гостя, який за стандартами важить 25-30 кг, тече кров чотирьох порід (самоїдської лайки, чау-чау, елкхаунда й померанського шпіца). Свого часу вовчі шпіци, які добре плавали, служили на голландських кораблях. Нині цей домашній собака пристосувався жити в місті. І може бути сторожем, бо має здібності попереджувати власників про небезпеку.

Ще нас розчулила і здивувала своїм окрасом найменша серед мініатюрних порід у світі – чіхуахуа. Розповідають, що в США досить часто можна побачити таких манюнь, які важать лише 500 грамів, із великими очима та хвостиком, вигнутим серпом. У Росії не рідкість такі песики вагою 850-900 грамів. У стандарті жодної іншої породи собак, окрім чіхуахуа, не існує шестикратного коливання у вазі – від 500 грамів до 3 кілограмів. Цих кишенькових істот із веселою вдачею аж ніяк не назвеш «звіром». Крихітки завойовують дедалі більше прихильників у різних країнах світу. Мабуть, не лише завдяки своїй мініатюрності, а й різноманітності окрасу: чорні, білі, дво-, триколірні, крапчасті, з підпалинками, тигрові, з різноманітними плямками. Серед них трапляються як із довгою, так і з короткою шерстю. Собачки ці кімнатні і їх не обов’язково вигулювати. Під час подорожей із господарем чіхуахуа не дошкулятимуть у готелі, транспорті, тож не створять проблем під час відпустки. Більші за розмірами песики найкраще підій-дуть тим, хто має дітей. Тоді розумні й рухливі чіхуахуа стануть для них компаньйонами в іграх та витівках. А ще вони добре дресируються і скрасять дозвілля людям похилого віку.
Загалом у виставці взяли участь понад тисячу собак. Найбільше хвостатих учасників (аж 560) ми нарахували у групі, в якій представляли молосів, шнауцерів та пінчерів. Найменше чотирилапих (лише 8) увійшло до групи, в якій демонстрували свою красу та здібності лягаві. У рамках виставки відбулися національні чемпіонати порід. Кращим собакою виставки «Кришталевий кубок України-2004» визнали пекінеса Sunrise Dragon Take-off з Чернігова.

У багатьох країнах світу кінологічні виставки проводяться під патронатом мерів міст, де вони влаштовуються. П’ятий рік поспіль цю добру традицію наслідує і Київ. Найвідоміші  у нашій державі виставки «Кришталевий кубок України» та «Україна. Кубок мера Києва» проводять під патронатом Київської міської держадміністрації. За словами начальниці прес-служби Кінологічної спілки України Олени Сергєєвої, мерія постійно надає різноманітну допомогу й підтримку в організації виставок, у підготовці та участі українських спортивних команд у міжнародних змаганнях, створенні дитячих кінологічних гуртків.