Не доживають до віку Тортіли

Перелік екзотичних тварин, яких можна придбати у столиці, просто вражає. У зоомагазинах, на пташиному ринку продавці один поперед одного пропонують купити симпатичних плазунів чи рептилій. Особливо популярні нині черепашенята. Але, на жаль, більшість із придбаних живих забавок гине.

Кишеньковий товариш

Зазвичай мати маленького кишенькового товариша прагнуть діти. Чимало батьків не витримують сліз та істерик своїх чад і, аби задовільнити їхню забаганку, прямують на пташиний ринок чи до зоомагазину. Нині там за помірними цінами можна придбати яскравих малят-черепашок, навіть розміром з п’ятикопійчану монету.

Представник асоціації клубів любителів тварин «Прайд» Анатолій Майстренко розповів мені, що в киян особливим попитом користуються середньоазіатська та чорноморська черепахи (ці види занесено до міжнародної Червоної книги). Із прісноводних на прилавках найчастіше можна  побачити яскраво забарвлену червоновуху черепаху, яка своїми красивими жовтими або червоними плямами біля очей найбільше приваблює малечу. Побачивши таку живу екзотику, батьки одразу ж викладають потрібну суму. Цей вид рептилій  мешкає у східних штатах США, а також у північно-східній Мексиці. Домівкою для них стають озера та водойми з низькими, заболоченими берегами. Тож, аби потрапити до нас на прилавки, черепашки долають нелегкий шлях.

Без знань не обійтися

– Якщо дитина  хоче тримати черепаху вдома, і батьки  не заперечують, то в першу чергу їм потрібно купити відповідну літературу про умови утримання, а не бігти на пташиний ринок, – зауважив пан Майстренко. – На жаль, більшість любителів живої екзотики, не знаючи цього, заморює їх до смерті.

Пан Майстренко зазначив, що черепашки в основному гинуть від того, що їх неправильно годують. Середньоазіатських чи степових напихають м’ясом, плутаючи з болотяними, і навпаки. Ще одна причина загибелі –  невміння розрізняти наземних черепах від прісноводних. Тих, які не люблять води, пускають в акваріум, і навпаки. Черепахи дуже люблять тепло, тож часто гинуть від охолодження, яке для людей терпиме.

Їх міг би захистити закон

І все ж головна причина масового вимирання рептилій в Україні – відсутність  правил та обмежень з їх продажу. Якщо в США вже давно заборонено продавати черепашенят, які не доросли до 10 сантиметрів, то у нас на це ніхто не зважає. В Україні можна купити навіть тих черепашенят, які щойно вилупилися. На жаль, заради грошей чимало «бізнесменів»-зоологів продаючи новонароджених малят свідомо посилає їх на смерть. Багато покупців теж не замислюється над тим, чи зможе їхня нова забавка вижити в домашніх умовах.

– Навіть, якщо рептилія виживає, то з часом починає набридати господарям. До того ж, згодом черепашка втрачає красиве забарвлення, перетворюючись на чорну зморщену купку, яку просто викидають на вулицю чи у сміттєпровід», – каже пан Майстренко.

Лише дехто  приносить тварин, які набридли, до зоопарку. Але  то не притулок для бездомних тварин, і людям відмовляють в утриманні їх колишніх улюбленців. І ще одна проблема: нині в Україні майже нема ветлікарень, котрі спеціалізуються саме на наданні допомоги екзотичним тваринам. Отож, за підрахунками американських статистів, через усі ці причини гине майже 90 відсотків з усіх куплених черепах!