Росіяни беруть масштабністю

Заробляють на мобільних телефонах і в сусідній Росії. Там цей вид заробітку виник раніше, ніж у нас, отож встиг удосконалитися. Якщо на київських вулицях пропонують дзвінки в межах України, то росіяни, комутуючись з місцевими телефонними компаніями, наприклад «MOLDCELL» у Молдові, казахською «K MOBILE», покривають і обширні території країн СНД.

Із власного досвіду знаю, що в Польщі такі спритники працюють по-іншому. На одному з центральних ринків нелегально продають картки для вуличних таксофонів, з яких можна зателефонувати в будь-який куточок світу. Якщо на пошті така картка коштує 50 злотих (60 гривень), то на ринку її можна придбати за півціни.

Після тривалого періоду зростання європейський ринок мобільного зв’язку перенаситився. З огляду на це уже в найближчі роки очікується сегментація – на зразок тієї, що сталася з авіакомпаніями.

У Європі останнім часом з’явилися кілька служб мобільного зв’язку, які пропонують дешеві послуги – так звані «Low-Cost-Carrier» (LCC) (довгі дешеві дзвінки). Які дають змогу консервативним європейцям заощаджувати близько 60 відсотків коштів, телефонуючи з дому або офісу за карткою, що продається у будь-якому магазині.