Лора Буш стала менш провінційною

Може статися, що приведення до присяги (інавгурація) президентів України та США збігатимуться або майже збігатимуться у часі. Звісно, і в нас, і за океаном до цього урочистого дійства активно готуються. У нас – утаємничено інтригуюче. Відомо тільки, що слід очікувати сюрпризів, що буде задіяно Майдан і національні святині – булава та прапор Богдана Хмельницького.

У США підготовка проводиться, якщо вірити публікації в «Нью-Йорк таймс», більш відкрито. Принаймні, журналістам відомо, як до церемонії готується перша леді країни.

Після декількох тижнів роздумів Лора Буш зробила вибір. Вона вже знає, в якому вбранні буде на інавгурації президента США, тобто свого чоловіка, 20 січня. Вечірнє убрання їй шитиме Оскар де ла Рента – і найближчим часом ту сукню обговорюватимуть більше, ніж будь-що інше.

Вбрання зі сріблисто-блакитного тюлю, прикрашеного бісером і стеклярусом, стане центральним елементом її гардеробу під час святкувань у Вашингтоні, що передбачає десять балів, вечерю при свічках, паради і феєрверки, на яких і дружина президента має бути присутньою.

Крім Оскара де ла Рента, відомого кутюр’є модної еліти, дизайнерами для Лори Буш попрацюють Кароліна Херрера і Пеггі Дженнінгс, маловідомий модельєр, який уже два роки вдягає місіс Буш.

Доньки президента Дженна і Барбара будуть у вбранні від Лели Роуз, Дерека Лама й того ж Оскара де ла Рента.

Поза всяким сумнівом, гардероб першої леді ретельно вивчатимуть на предмет виявлення її особистого стилю і натяків на загальні настрої в Білому домі на наступні чотири роки. «Перша леді, звичайно, є другим обличчям президента», – впевнений де ла Рента.

Кетрін Олгор, що вивчає стиль першої леді Америки, зазначає, що, вибравши таких дизайнерів, як де ла Рента і Херрера, до яких особливо прислухаються заможні жінки, вона демонструє зростаючу впевненість у своїй владній значущості. «Вона змінила стиль простачки на імперський, у ній з’явилося щось від королеви», – говорить Олгор.

Хемиш Боулз, редактор журналу «Vogue», підтримує цю думку: «Лора Буш стала менш провінційною, більш міською, але все ще обережна у своїх смаках. У цілому її образ продуманий так, щоб не налякати коней». Тут уже не обійшлося без сарказму.

Після інавгурації 2001 року модельєрам здавалося неможливим витягти Лору Буш з манірних костюмів, схожих на оббивку для меблів. «Потрібно бути дуже дипломатичним, якщо берешся вдягати дружину президента», – каже Арнольд Скаазі, якому довелося наряджати Барбару Буш, Жаклін Кеннеді і Мемі Ейзенхауер. «Їм треба дуже м’яко натякнути, що раніше вони вдягалися так собі, але матимуть набагато привабливіший вигляд, якщо вас слухатимуться».

Для дизайнерів робити сукні для інавгурації – більш ніж престижно. Навіть церемонія вручення «Оскара» поступається цьому рівню.

Що ж стосується Катерини Чумаченко-Ющенко, то її, мабуть, такі клопоти не обсідають. Не до того після такої і фізично, й морально важкої виборчої гонки. До того ж у багатодітної матері, вочевидь, більше турбот про малюків, ніж про вбрання. А ще у нас не напрацьована практика вгадувати майбутню політику президента з огляду нарядів його дружини.