За гетьманські клейноди – ордени

Днями до України з Військового музею у Стокгольмі привезли історичну реліквію – прапор Богдана Хмельницького, який принаймні до березня зберігатиметься у приміщенні Національного музею історії України.

Разом з прапором виставлять також булаву славетного гетьмана, яку привезли напередодні Нового року з Музею Війська Польського, що у Варшаві. Історичні речі на батьківщину доставили завдяки співробітництву керівництва музеїв та Фонду інтелектуальної співпраці «Україна – ХХІ століття», який очолює народний депутат України Богдан Губський.

Учора в приміщенні Національного музею історії України відбулося вручення державних нагород України директорам зарубіжних музеїв, де зберігаються гетьманські клейноди та особисті речі Богдана Хмельницького. Орден «За заслуги» ІІІ ступеня отримали: директор музею Війська Польського у Варшаві Яцик Мацишин, директор Королівського військового музею у Стокгольмі Йохан Енгстрьом, екс-генеральний директор Національного музею військової історії Швеції Лейф Тьорнквіст. Директора Національного музею в місті Кракові Республіки Польща Софію Голубєву нагородили орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.

Керівники зарубіжних музеїв були розчулені такою увагою і наголосили, що це чи не найприємніші нагороди у їхньому житті. Офіційні представники Польщі та Швеції також не обминули увагою цей важливий захід. Привітати нагороджених приїхали Надзвичайний та Повноважний посол Республіки Польща в Україні Марек Зюлковскі і Надзвичайний та Повноважний посол Королівства Швеція в Україні Йон-Крістер Оландер.

Присутні згадали, що саме булава Богдана Хмельницького об’єднала колись усі верстви населення заради однієї мети. Тож, можливо, у ці складні для нашої держави часи клейноди гетьмана стануть фактором стабілізації, який сприятиме взаєморозумінню та єднанню нації.