Мистецтво володіти простором

Фен-шуй  у перекладі з китайської мови означає «вітер-вода». Вивчає ж це стародавнє мистецтво вплив енергій у просторі на людину – на її настрій, благополуччя та формування подій у житті. Віталій Дяченко, спеціаліст з фен-шуй, вважає себе великим скептиком і не застосовує у роботі тих методів, які не можна пояснити з наукової точки зору.

Інформація, якою має володіти кожен

Ще три роки тому Віталій, за фахом менеджер з персоналу, вважав фен-шуй вигадками. Коли ж із його бізнесом не склалося, надлишок вільного часу Віталій присвятив фен-шуй. Тоді і виявив певні закономірності: невдачі у бізнесі виникли через не зовсім сприятливий вхід до квартири та відсутність важливих секторів у ній. Тож серйозно фен-шуєм Віталій займається два роки: навчався самостійно та у найкращих українських спеціалістів, зокрема одеситки Надії Беспалової.

«Загалом у світі багато спеціалістів, але мало майстрів, – каже пан Дяченко, – майстрів високого рівня вісім. Майстром можна стати лише завдяки величезному досвіду. Як кажуть, спеціаліст знає правила, а майстер – винятки».

Робота Віталія складається з двох напрямів: консультацій та навчальних семінарів. «Цікаво, що раніше приходили ті, хто хотів самовдосконалюватися, а зараз – ті, хто й сам хоче консультувати інших, – розповідає Віталій. – Загалом фен-шуй – це не професія, а та актуальна інформація, якою має володіти кожен, аби не робити помилок у своєму оточенні».

Колір впливає і на сліпих

Перше, що робить спеціаліст з фен-шуй, коли приїжджає до клієнта додому, – знімає показання компасу. Без компасу – нікуди, адже фен-шуй працює за законами фізики, а також – стародавніми китайськими формулами. Другий етап роботи – креслення схеми квартири. Після цього – аналіз приміщення та конкретні рекомендації. Ефект фен-шуй-втручання іноді помітний уже наступного дня.

Найчастіше за консультацією звертаються жінки, переважно дружини бізнесменів: прагнуть поліпшити стосунки у родині.

У Китаї фен-шуй вийшов із палаців імператорів, де був мистецтвом для дуже заможних людей. Майстрів, які рознесли знання про фен-шуй по світу, засудили їхні вчителі. У Києві консультація коштує приблизно п’ятдесят у.о., але часто люди не готові заплатити ці гроші. Крім того, виконання рекомендації іноді також пов’язане з витратами. Наприклад, якось родині треба було винести з квартири акваріум, на облаштування якого вони витратили півтори тисячі доларів. Але іншого виходу не було, адже акваріум акумулював енергію хвороб та скандалів.

У фен-шуй багато універсальних порад, наприклад, не можна жити близько до ліній електропередач, лікарень, кладовищ, сміттєзвалищ, міліцейських дільниць. Вони несуть енергію пригнічення, а людині потрібна активність, енергія росту. Не можна вішати дзеркало навпроти спального ліжка: якщо в ньому відображається подружня пара, це призводить до погіршення стосунків.

Одяг також є сферою фен-шуй. Скажімо, брокери, чия діяльність пов’язана з житлом, а отже, землею, мають вдягати коричневе. Журналісти та письменники, чия професія пов’язана зі змінами, потоком інформації, мають одягатися у синє. Їх сфера – вода.

Найбільш сприятливі кольори за фен-шуй – червоний та золотий. Червоний, зокрема, активізує енергію та не дає змоги їй застоятися.

Помаранчевий колір за фен-шуй – колір стабільності та активності. «Десь у Європі – Німеччині чи Австрії – існує єдина у світі Академія кольору, – каже Віталій, – так ось там довели, що колір впливає навіть на сліпу людину».

Гармонія із сузір’ям та глобальні тенденції

Швидке зростання та процвітання китайського міста Гонконг пов’язане з тим, що там усюди використовують фен-шуй. Крім того, місто розташоване на острові, схожому за формою на гаманець.

Київ же за формою подібний до павука, вважають столичні спеціалісти фен-шуй. Враховуючи те, що народилося наше місто під зодіакальним сузір’ям Скорпіона, то для повної схожості з цією істотою з боку Оболоні треба побудувати невеличку смужку будинків – ніби домалювати хвіст скорпіона. Таким чином Київ досяг би стану гармонії зі своїм сузір’ям, що сприяло б економічному зростанню та соціальному спокою.

Загалом же у Києві, як і в будь-якому іншому місті, сприятливість району є різною залежно від самої людини. У когось у певному місці бізнес «загине», у когось іншого – буде процвітати. Є, звісно, універсальної сили місця – Софія, Лавра, парки та лісова зона. Найбільш несприятливе місце у Києві – Гідропарк, де багато геопатогенних зон.

Помаранчева революція з точки зору фен-шуй характеризується так: активізувалися енергії, які до цього були пасивними, але до чого це призведе – невідомо.

«На планеті намітилася тенденція вирубування лісів, і це стане помітно вже цього року. У 2006-му ж станеться засуха чи землетрус, що вплине на більшу частину планети. На території ж України до 2024 року має постати нова держава, яка згодом стане такою ж міцною та потужною, як Китай».