Кроки, що передбачають дії

Народні депутати України провели телеміст зі своїми американськими колегами. Представники Верховної Ради, зокрема Сергій Осика, Андрій Шкіль, Юрій Павленко, Богдан Губський та інші, обговорили з американськими конгресменами напрями співпраці двох держав, розвиток України після президентських виборів, а також інтеграцію нашої країни до євроатлантичних структур.

Парламентарії США, які, до речі, відвідували Україну під час президентських перегонів, привітали Верховну Раду та український народ із демократичними виборами. Так, конгресмен-демократ від штату Каліфорнія Адам Шіфф зазначив, що 26 грудня увесь світ спостерігав за Україною і всі демократичні нації святкували перемогу разом з нами. На його думку, наша країна надихнула решту пострадянських держав на демократичні реформи.

Сторони погодилися, що слід активніше розвивати співпрацю України та США. Запропоновано розробити довгострокову стратегію відносин. Для цього, на думку депутатів, американський уряд має піти на поступки і зробити кілька важливих кроків. По-перше, слід нарешті скасувати поправку Джексона-Веніка, яку ухвалили ще за часів СРСР. Вона обмежує торгівлю Сполучених Штатів із недемократичними державами. По-друге, Україна вже давно чекає, коли ж її визнають державою із ринковою економікою. Тоді ми зможемо вступити до Світової організації торгівлі. А це, у свою чергу, відкриє шлях до подальшої інтеграції з Євросоюзом та НАТО. Андрій Шкіль зауважив, що наша держава вже давно готова стати членом Північно-атлантичного альянсу. Адже ми давно вже беремо участь у програмі «Партнерство заради миру».

Конгресмени у свою чергу висунули низку вимог до України. Передусім, потрібно створити сприятливі умови для іноземних інвесторів, аби вони були впевнені, що їх не обдурять, та не боялися за свої гроші. Для цього слід ухвалити деякі закони у фінансовій та банківській сферах, а також відрегулювати законодавство земельних відносин. Крім того, Україні належить розпочати серйозну боротьбу з корупцією. Тут США покладають великі сподівання на Віктора Ющенка, адже ця вимога є одним із основних пунктів його програми.

Якщо ж в Україні буде верховенство закону, то бізнесмени з усього світу зацікавляться нашим ринком і почнуть інвестувати кошти в українські підприємства. Бо, на думку пана Шіффа, в нашої країни є потужний економічний потенціал і кваліфікована робоча сила. У цьому конгресмени переконалися, коли відвідали Україну.