Мистецтво Майдану побачить світ

У понеділок відкрився Всесвітній помаранчевий фестиваль політичної культури. Щоправда, експозиції цього фестивалю розташувалися не в респектабельних мистецьких галереях, а поруч із наметовим містечком біля Головпоштамту. Саме там з’єднали 14 синьо-жовтих наметів, утворивши простору галерею. На наметах прикріплені зображення мандали, щоправда замість звичної східної гармонії білого і чорного кольорів тут явно домінує білий. «Добру – 51 відсоток акцій підтримки» – так пояснюється порушення гармонії.

Заплативши при вході п’ять гривень (для студентів та пенсіонерів – 1 гривня), можна дізнатися, що потрапило під визначення «революційне мистецтво». У будні відвідувачів мало. Трохи дивує, що в наметовому містечку можна побачити більше оригінальних винаходів народної творчості, ніж у наполовину заповненій прохолодній «галереї». Однак організатори сподіваються, що фестиваль ще поповниться експонатами.

Звичайно, не обійшлося без неодмінних атрибутів гуморини Майдану – «американських» валянків та «наколотих» апельсинів. Також експонатами стали культові для Хрещатика речі, як от розписані пінопластові плити. На вишиванці звичний помаранчевий шарф, а поряд великі й малі полотнища з написами учасників помаранчевої революції.

Чи не найбільше на фестивалі фотовиставок. Це й роботи фотографів Юрія Сапожнікова та Миколи Ляшенка; лікаря, кінорежисера та фотопубліциста Леоніда Скульбашевського; академіка Української академії наук Миколи Колбуна. На інших фото зафіксовано прапор України на вершинах світу. Є зупинені фотокамерою миттєвості підйому українського прапора 22 грудня минулого року на гору Ай-Петрі. Але, на жаль, немає знімків винесення помаранчевого прапора на найвищу гору Африки – Кіліманджаро.

Поруч із революційними атрибутами співіснують цілком мирні й ліричні речі, як наприклад, картини із соломки за авторською технікою Оксани Голубничої із Чернівців або різьблені картини у стилі гравюри майстра різьби по дереву Василя Гнатка із міста Яворів (Львівська область).

Карикатурою і пародією порадував Анатолій Філімоніхін із міста Українка, а Міжнародний благодійний фонд «Людина» презентував роботи майстрів народно-прикладної творчості інвалідів та їхні вірші. Поруч примостилася виставка лірики академіка та професора Івана Бурдака. Вірш «Повстань, Україно!», якщо вірити автору, був написаний ще два роки до помаранчевої революції.

Багато місця займають в «галереї» вироби із пластикових пляшок – від просто деформованої тари до квітів та метеликів. Це вотчина харківського художника Данила Фінька, який вже шість років спеціалізується в галузі мистецтва вогняного живопису. Цікаво, що вже два роки художник активно виставляється у Франції.

Очевидно, що після інавгурації новообраного президента наметове містечко розформують, отож виставці доведеться шукати нове місце. Але організатори цим особливо не переймаються, оскільки фестиваль ще довго буде затребуваний, принаймні за бугром. Організатору пересувного фестивалю Івану Валені вже надійшли запрошення погостювати від президента Грузії Михаїла Саакашвілі та президента Польщі Александра Кваснєвського.