«Хрущовкам» жити недовго

Про реконструкцію будинків, зведених у 60-х роках минулого століття, у столиці говорилося чимало. І ось дійшла черга до реальних справ – незабаром замість старих «хрущовок» на ділянці уздовж бульварів Дружби народів та Лихачова почнуть зводити перші будинки.

Заміна старих панельних п’ятиповерхівок у цьому районі відбуватиметься у кілька етапів і триватиме не один рік. Працюватимуть за схемою: зводять житловий будинок, переселяють туди мешканців хрущовки, руйнують стару споруду, а на її місці чи поблизу будують нову. Проектувальники обіцяють, що умови в новобудовах будуть значно кращими і відповідатимуть сучасним стандартам. На кожного мешканця припадатиме законний 21 квадратний метр квартирної площі. Переселенцям у нових домівках буде і просторо, і  тепло – проблеми з теплоізоляцією стін, щілинами у віконницях і прорахунками радянських архітекторів-стаханівців канули в Лету разом з усією хрущовською епохою. Тепер мешканцям не доведеться самотужки замуровувати вікна уздовж сходів, аби зберегти жадане тепло. Проте, якщо серед новоселів знайдуться прибічники старих конструкцій, силувати до осучаснення їх ніхто не буде. Їм, як і охочим переїхати в інший район, запропонують грошову компенсацію за їхню квартиру.

До речі, деякі будинки зносити не будуть, а лише реконструюють або добудують поверхи чи додаткові приміщення. Наприклад, будинок на бульварі Лихачова, 5, зросте на два поверхи, а також зазнає часткового перепланування. Зносити будуть лише ті споруди, які не підлягають перебудові через особливості конструкції.

За планами архітекторів, спершу з’явиться будинок на 160 квартир на бульварі Дружби народів, 3-а. У нього переселять мешканців двох «хрущовок», що розташовані поблизу. Кількість квартир у зоні реконструкції зросте – замість наявних 799 з’явиться майже півтори тисячі. Але це не означає, що все забудують висотками. У проекті передбачено лише кілька будинків-веж по 24 поверхи кожен, у кварталі поблизу Будинку меблів. Там така висотність буде доцільною і не псуватиме архітектурний ансамбль. Значно збільшиться також кількість приміщень громадського призначення, зокрема офісів, закладів торгівлі й обслуговування. Побудують нові паркінги і для автомобілів. Замість  стихійних автостоянок у дворах будинків, уздовж вулиць чи хаотично розташованих гаражів з’являться і підземні стоянки. Їх буде вдосталь, щоб задовольнити потреби працівників і мешканців району, а також їхніх гостей.

Подбали проектувальники і про благоустрій територій. Площа зелених насаджень збільшиться на півтора гектара за рахунок знесення чи перенесення під землю старих  споруд господарського призначення. До речі, знесення старих будинків значної шкоди довкіллю не завдасть, оскільки розбиратимуть «хрущовки» за сучасними технологіями, а весь будівельний непотріб утилізують на відповідному обладнанні.