Немовлята дають роботу архітекторам

У столиці народжується дедалі більше немовлят і необхідність у нових дитсадках та школах постійно зростає. Тож столичні зодчі, окрім проектування сучасних торгово-розважальних центрів, працюють і на благо дітей. На недавній містобудівній раді вони представили ескізні проекти дитсадка і школи, які мають звести на Печерську.

Чудовим місцем для розташування ясел-садка стане нижня тераса Старонаводницької балки. Саме тут невдовзі розпочнеться будівництво сучасного дитячого закладу загального типу. Головний архітектор проекту Янош Віг розповів, що він розрахований на 150 малюків, які будуть розподілені у восьми групах. До кожної з них передбачено окремий вхід. Зодчий зауважив, що вікна всіх кімнат, де перебуватимуть діти, виходитимуть у внутрішній двір, розташований всередині напівкруглої триповерхової споруди. Огорожею закладу стане живий паркан із зелених насаджень. Загальна площа території – 63 сотки.

Окремі спальні, їдальні та музична зала – це ще не всі зручності, які передбачені проектом для малюків та вихователів. Та найбільше, напевно, полюбиться дітлахам басейн. Хоча зодчі передбачили у своїх кресленнях і солярій! Щодо парковок, то архітектор впевнений, що їх у сусідніх будинках вдосталь і окрема стоянка для авто тут не потрібна.
Неподалік від дитсадка, на вулиці Старонаводницькій, 2-20 з’явиться і сучасна чотириповерхова школа на 24 класи. Янош Віг у своєму проекті пропонує і п’ятий поверх – для басейну під скляним куполом. Ще один, бо для учнів молодших класів басейн передбачений внизу. Для школярів передбачено спорудити й стадіон із біговими доріжками, і спортблок з тенісними кортами, тренажерною залою і тиром.

Передпроектні креслення ухвалив і рекомендував взяти за основу головний архітектор Києва, голова архітектурно-містобудівної ради Василь Присяжнюк. Аби здешевити будівництво, він підтримав пропозицію колег обійтися без скляного куполу, а басейн для старшокласників також облаштувати на першому поверсі.