Після помаранчевої – парламентська революція?

Українському народові нарешті вдалося здійснити те, про що лише мріялося  впродовж майже чотирнадцяти років незалежності. Незважаючи на шалений тиск «вчорашньої» влади і потужний адмінресурс, на шантаж, підкуп і тотальні фальсифікації, люди змогли таки не лише обрати народного Президента, а й під час помаранчевої революції самовіддано відстояти свій вибір.

Утім, схоже, не всі демократи, підтримуючи новообраного Президента, поділяють цю безжурну ейфорію. Зокрема, лідер недавно створеної організації «Успішна Україна» Юрій БОЙКО вважає, що справжня демократична Україна може остаточно утвердитися лише після кардинальних змін у законодавчій гілці влади. Разом з однодумцями з низки інших громадських об’єднань «успішні українці» мають намір ініціювати дострокове припинення повноважень нинішнього складу Верховної Ради й проведення вже цього року нових парламентських виборів на пропорційній основі.

– Отже, Юрію Володимировичу, що спонукало вас до такого, так би мовити, революційного кроку? Чи ж не забагато буде «революцій» для нашого суспільства за короткий час?

– Переконаний, що дострокове переобрання парламенту – це не нова революція, а продовження того помаранчевого здвигу в суспільстві, який уже стався. Громадяни України не лише дозріли до таких кардинальних змін, а багато в чому вже зробили ці зміни – насамперед у своїй свідомості й у суспільстві. Нині, після президентських виборів і перемоги на них демократичних сил, ці зміни значно випередили ту політичну ситуацію, що залишилася в системі розподілу владних гілок. Тому дуже важливо, щоб помаранчева революція якомога швидше закріпила свої досягнення і змінила владу на всіх рівнях і в усіх владних структурах. Адже зважмо: в Україні з’явився новий Президент з новим – професійним, патріотичним і соціальним мисленням, з новими ідеями й підходами до державотворення й економічного розвитку. Імовірно, буде якісно новий уряд, запропонований главою держави. А що ж Верховна Рада? У парламенті залишилися ті самі люди, яких обрано за старою схемою, що «протягнула» в депутати багато так званих мажоритарників, які є не стільки політиками, скільки бізнесменами. Це ж не секрет, що у Верховній Раді нині майже триста мільйонерів, чимало з яких – корумповані ділки, які займаються не професійною законотворчою діяльністю, а лобіюванням власних бізнесових інтересів. Чи ж можна вірити, що такий склад парламентаріїв підтримуватиме нового Президента та новий уряд, якщо дії виконавчої влади не збігатимуться з клановими інтересами старих олігархів? Напевно ж, не можна.
Водночас, зараз слушний момент для нормального структурування законодавчої гілки влади, адже ухвалено закон про парламентські вибори на пропорційній основі. Та коаліція політичних партій, яка переможе у виборчих перегонах, сформує більш стабільний уряд і, переконаний, стане надійною «підпорою» президенту.

– Але ж останнім часом, особливо після другого туру президентських виборів, коли стало зрозуміло, що переможцем є лідер демократичних сил, у парламенті розпочалося формування нової депутатської більшості. Багато колишніх «провладних» парламентаріїв, зокрема, із «Трудової України», НДП, СДПУ(о) переходять до фракцій, які підтримують Віктора Ющенка…

– Такі раптові та, сказав би, полохливі переходи жодним чином не свідчать, що ці депутати-перебіжчики морально очистилися й радикально змінили свої переконання. Власне, у більшості з них ніяких певних переконань і немає. Є лише так звана ситуативна реакція – вони біжать туди, де їм у цей момент вигідніше бути, щоб зберегти свої привілеї та бізнес. Ті фракції, що ви назвали, просто не здатні «переродитися», стати справді демократичними. Адже саме політичні партії, які вони репрезентують у Верховній Раді, їхні лідери й представники причетні й до жахливої корупції в державі, до нахабного фальшування результатів голосування. Саме вони обслуговували режим Кучми, Медведчука та Януковича, який люди недарма називають злочинним й антинародним.

Тому вважаю, що тільки після дострокових парламентських виборів, коли депутатів обиратимуть на пропорційній основі, коли вже не купуватимуть за десятки тисяч доларів голоси «обранців», а «перебіжки» з однієї фракції до іншої стануть неможливими, Верховна Рада являтиме собою справді дієвий і демократичний законодавчий орган. І що швидше це станеться, то краще…

– Скажіть, Юрію Володимировичу, а чи так уже й варто поспішати з достроковими виборами до Верховної Ради? Чи не може скластися така ситуація, що, скажімо, Партія регіонів, яку очолює Віктор Янукович, на виборах, якщо вони відбудуться цього року, зможуть сформувати голосами своїх прибічників на Донбасі, Півдні та в Криму? Чи не стане це «ведмежою послугою» демократичним силам, які в наслідку матимуть ще сильніших опонентів у парламенті?

– По-перше, переконаний, що вибори потрібно провести якнайскоріше тому, що новообраний Президент Віктор Ющенко матиме серйозні владні повноваження тільки до вересня цього року. Після 1 вересня він матиме лише «урізані» права, а головні владні важелі перейдуть до парламенту. Наголошую: до «старого» парламенту.

По-друге. Те, що Партія регіонів матиме беззастережну й повальну підтримку на Донбасі, південному сході та в Криму, ще як кажуть, вилами по воді писано. Згадаймо: під час переголосування другого туру виборів Янукович втратив частину голосів у всіх без винятку цих регіонах. І то лише тому, що на якийсь тиждень було припинено тотальну інформаційну блокаду в цих областях. Люди нарешті мали змогу почути правду про те, що відбувається в Україні. За ті півроку чи навіть трохи більше, що є в «запасі» до дострокових парламентських виборів, ЗМІ, сподіваємося, не матимуть адміністративних перепон на вотчині «регіоналів». Людей не зомбуватимуть, як раніше, а вони матимуть ще більше інформації про справжній стан речей у нашій державі і, зокрема, в політиці та економіці. Не сумніваюся, що приборкають і кримінальних «братків». Жителі східних і південних регіонів почуватимуться вільніше, відчують смак демократії й побачать перші економічні та соціальні вигоди від нової влади, відчують реальну перспективу кращого життя. Отож, електорат у «регіоналів» Януковича танутиме, як сніг нинішньої зими.

– Але ж для того, щоб дострокові парламентські вибори стали реальними, потрібно пройти безліч складних юридичних і процесуальних процедур. Із чого ви почали й що вже зроблено?

– Незадовго перед Новим роком ми вже провели попередню зустріч з однодумцями. Вона виявила зацікавленість багатьох організацій і партій у цій справі. Відтак на 15 січня цього року заплановано проведення зборів громадян України, які відбудуться в столичному Будинку художника. На них буде обговорено питання щодо доцільності проведення Всеукраїнського референдуму про дострокове припинення повноважень Верховної Ради. Відтак створимо ініціативну групу, що організує збір 3 мільйонів підписів громадян. Сподіваємося десь за два місяці завершити цю процедуру, а далі вже Центральна виборча комісія повинна організувати проведення референдуму. Саме таку процедуру передбачають Конституція України та Закон «Про всеукраїнський та місцеві референдуми».

– Ви сподіваєтеся на позитивне ставлення виборців до ідеї дострокового розпуску Верховної Ради?

– Інакше й не починали б цю справу. Ми вже провели досить широке інтернет-опитування громадян на сайті організації «Успішна Україна»: в усіх регіонах 66 відсотків громадян висловилися «за». Тому сподіваюся, що український народ ще раз доведе, що заслуговує на моральну, відповідальну, професійну владу у тому числі й законодавчу.

Розмову вів Анатолій ЗУБКОВ