Комфорт за помірну ціну

На новорічно-різдвяні канікули багато хто скористався туристичними маршрутами. Кому фешенебельні готелі виявилися не по кишені, то альтернативою ночівлі на вокзалі чи в сумнівних нічліжках стануть зупинки в хостелах – місцях, де можна переночувати в комфортних умовах, дружньому оточенні і за помірну ціну.

Чудернацьке слово

Для українців чудернацьке слово «хостел» – нове і незрозуміле, хоча воно добре знане у світі. Всіма мовами звучить однаково і означає базу відпочинку або молодіжний готель. Воно інтернаціональне, тож ані в японця, ані у поляка, ані у громадянина Уругваю згадка про це слово подиву не викликає. А от більшість пересічних українців змушує замислитися, що той «хостел» таке і з чим, як кажуть, його подають.

Між готелем та гуртожитком

Для молоді багатьох країн хостели стали найпопулярнішим і найдешевшим способом проживання за кордоном, адже це вигідно і весело. Хостели пропонують не лише зручне ліжко, гарячу воду і сервісне обслуговування, а й особливу демократичну атмосферу, якої немає у звичайних готелях. Мешканці хостелів активно спілкуються між собою у спеціальних кімнатах для зустрічей, беруть участь у різних заходах і програмах – від вечірок, мовних курсів і спортивних змагань до туристичних походів та дегустації вин, відповідно до віку та вподобань.До речі, щоб зупинитися в хостелі, не обов’язково бути молодим. Хоч готелі й називаються молодіжними, проте вони гостинно приймуть як студентів, так і дитячі групи, сімейні пари, дідусів та бабусь. Головне тут не вік, а відповідний дух активності, пригод і дружніх стосунків. Аби відчути його, не обов’язково їхати за кордон, адже віднедавна хостели є і в Україні.

Тут ціни не кусаються

У нашій країні діє п’ять хостелів – два у Львові і по одному в Ужгороді, Севастополі та Одесі. Відкрила їх упродовж минулого року Всеукраїнська молодіжна хостел асоціація. Атмосфера у них така ж демократична, як у гуртожитках, проте умови проживання набагато кращі і відповідають міжнародним стандартам. Вітчизняні хостели нічим не поступаються закордонним, а вартість проживання у них – найнижча у Європі. Це приємно дивує іноземців, які поки що становлять основний загал відвідувачів наших молодіжних готелів. Проте ціни не кусають і українських туристів. Погодьтеся, номер із сучасними меблями, холодною і гарячою водою, привітною обслугою у центрі Львова за 30 гривень на добу – знахідка для мандрівника. Зупинитися у ньому на кілька днів – не така вже й розкіш, а от жити впродовж року, як у гуртожитку, можуть собі дозволити лише студенти-«мажори».

Іноземцям – дорожче

Проблему вартості проживання намагаються розв’язати у Всеукраїнській молодіжній хостел асоціації. За словами її президента Дмитра Заруби, ціна залежить від знижок, на які згоден піти власник готелю, де розміщено хостел. Радше за все, вартість для українських студентів вдасться зменшити за рахунок іноземців – їм проживання у хостелі обійдеться дорожче. А для оптимального ефекту необхідна державна підтримка розвитку молодіжних готелів. Деякі кроки з боку держави вже є, проте вони здебільшого стосуються майбутнього і наразі малоефективні. Зокрема, на базі столичного Національного авіаційного університету Державна туристична адміністрація України мала намір відкрити перший студентський хостел. Всупереч чуткам і начебто офіційним даним, статусу хостела цей гуртожиток не має. Як і жоден інший гуртожиток чи готель у столиці. У Києві молодіжний готель з’явиться впродовж нинішнього року, причому не один.

Нетуманні перспективи

До конкурсу «Євробачення», який відбудеться у травні, асоціація планує відкрити щонайменше два таких готелі в Києві і ще стільки ж у Кончі-Заспі. Звісно, хостели не зможуть розмістити усіх охочих, адже вони зазвичай розраховані на невелику кількість мешканців. За попередніми підрахунками, якими поділився з «Вечіркою» віце-президент Всеукраїнської молодіжної хостел асоціації Роман Пономаренко, столичні молодіжні готелі нададуть притулок 300 глядачам конкурсу, ще 500 мешкатимуть у Кончі-Заспі. Підписано також угоди про співпрацю з базами відпочинку в передмісті, тож хостел асоціація передбачає посприяти розміщенню близько п’яти тисяч гостей «Євробачення».

Загалом нинішнього року планують відкрити дванадцять хостелів по всій Україні, п’ять із них – у Криму. Це зовсім небагато, як для світових масштабів. Наприклад, у Німеччині діє 592 молодіжних готелі, у сусідній Польщі – 700. У нашій країні хостел-рух тільки починає розвиватися, поступово він набиратиме обертів разом із розвитком молодіжного туризму. Тож невдовзі слово «хостел» не лякатиме нас незрозумілістю, а нагадуватиме про приємний відпочинок із комфортом, але без зайвих витрат.

ДО РЕЧІ
Хостели об’єднані в єдину всесвітню мережу – Міжнародну молодіжну хостел федерацію. Вона існує вже близько 80 років у 96 країнах і налічує понад сім тисяч молодіжних готелів. У мережі існує єдина система рекламування хостелів у різних країнах, відбувається тісна співпраця між ними. Членство в межах федерації здійснюється за картками (HI-Card), які надають значні знижки на проживання і пільги під час поселення в хостели в будь-якій країні, що належить до мережі
.