«Тритон» запобігає аварії

Чимало українських вчених внесли свою лепту в розвиток світової науки. Тож не дивно, що появою нового пристрою, котрий попереджуватиме про найменші аварії в технологічних системах, контролюючи всі процеси, ми також завдячуємо їм.

Ще донедавна, аби перевірити справність інженерних мереж, багатьом комунальникам доводилося добряче попотіти. Можна лише здогадуватися, скільки ж їм потрібно було витратити часу та нервів лише для того, щоб обстежити кожен метр комунікацій. А скільки зусиль, щоб усунути всілякі неполадки! Але відтепер ця величезна відповідальність до снаги одному «Тритону» – мікропроцесорному модулю нової диво-системи. Фіксувати показники температури, тиску, витрати рідини, слідкувати за режимом роботи двигунів, насосів тощо – це ще не всі можливості цього винаходу. Основна ж його робота – керувати різними технологічними процесами, наприклад, автоматично, без втручання людини, вимикати в аварійних ситуаціях насоси. «Тритон» також істотно економить електроенергію, мінімізує наслідки аварій та відслідковує стан об’єктів у будь-яку хвилину. Цей пристрій дає змогу встановити в мережі до 128 невеличких датчиків, кожен з яких вимірює до 16 параметрів. Усі дані, зібрані «Тритоном», передаються у центральний комп’ютер. Такі прилади будуть доречними на водогонах, насосних станціях, тепломережах тощо.

Аби детальніше довідатися про іновацію, ми звернулися до Володимира Маслова, заступника директора з питань науки спецiального конструкторсько-технологiчного бюро з дослiдним виробництвом (СКТБ з ДВ) Інституту фізики напівпровідників НАНУ, де й було розроблено прилад. Учений розповів, що новітня система «Тритон» знімає різні показники завдяки чуттєвим сенсорам, які водночас дають змогу їй керувати технологічними процесами. Наприклад, в Обухові на одному з підприємств вже впроваджено систему, яка контролює витрати теплоенергії. Оскільки для опалення використовують спеціально підготовлену «недешеву» воду, то будь-яке ушкодження труби може призвести до великих матеріальних втрат. Але це – якщо аварію вчасно не виявити! Тож пан Маслов запевнив, що, встановивши сенсорні датчики системи «Тритон» на інженерних мережах, можна отримати всі дані з витрати енергоносіїв. Показники виводяться на електронне табло. Якщо ж у мережі прорив, то «Тритон» автоматично подасть сигнал і самостійно перекриє засувки.

Він уже успішно витримав випробування в одному із комунальних господарств столиці.