Руїни надихнули на реконструкцію

Кияни ще пам’ятають сумну історію несподіваної  руйнації будинку  №37, що на вулиці Червоноармійській. Відтоді минуло чимало часу, проте будівлю й досі не відновлено. Чи не ця сумна картина підштовхнула  містобудівників до реконструкції та сучасної забудови цілого кварталу в межах вулиць Червоноармійської, Саксаганського та Шота Руставелі.

Як внутрішня дворова, так і зовнішня забудова цього кварталу вже застаріла і поволі руйнується. Тож саме час подбати про майбутнє, відродивши столітньої давності будинки, або ж спорудити на їхньому місці сучасні комфортабельні висотки.

Зносити чи осучаснювати стару забудову? Саме ця дилема й постала перед столичними зодчими. Тож у слуханні передпроектних пропозицій щодо забудови та реконструкції згаданого кварталу звучали різні думки. Так, головний архітектор «пробних» креслень Янош Віг запропонував членам містобудівної ради «звільнити від непотрібного територію і раціонально використати її, ущільнивши новою забудовою». За його словами, тоді цей вільний простір можна облаштувати під паркінг на 510 місць і спорудити близько 65 тисяч квадратних метрів нового житла. Загалом же зодчий пропонує побудувати тут кілька сучасних будинків на 8-12-14 поверхів з урахуванням того, що на перших двох розмістяться об’єкти соціального спрямування. Проте в його проекті  є й споруди на 24 поверхи. Чимало відомих архітекторів підтримали цю пропозицію, але були й заперечення. Так, пропонували зберегти старовинні будинки, відновивши їх фасади. Але, оскільки запропоновані креслення лише передпроектні, то враховують усі пропозиції. Тож головний проект може стати своєрідним поєднанням старовини й сучасності.

А проблема в іншому –  погодження планів забудови з районною владою, мешканцями та нинішніми власниками окремих територій цього кварталу. Голова Печерської РДА Анатолій Коваленко запевнив, що реконструкція та забудова нині вкрай необхідні, й підтримав комплексний підхід до неї. «А між власниками компроміс знайти можна, але лише після затвердження проекту», – зазначив він. Проте начальник служби Київдержміськекспертизи Анатолій Кармінський зауважив, що можливе підтоплення кварталу, якщо не передбачити інженерного захисту. Тож головний архітектор Києва, голова архітектурно-містобудівної ради Василь Присяжнюк запропонував врахувати всі пропозиції і рекомендував прийняти цей проект за основу. Хоча ще однією умовою для цього стане зменшення поверховості планованих споруд всередині кварталу.