У столиці катаклізмів не очікують

Ми запитали начальника відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометцентру Людмилу СавЧенко, чи не збираються потужні циклони, які спричинили стихійне лихо у Північній Європі, спрямувати свій шлях до України?

– Через північ Європи переміщується вже третій дуже активний циклон з Північної Атлантики, – розповіла Людмила Іванівна. – За ним слідом пройдуть ще два. Їхній шлях – через Велику Британію, Скандинавію, Прибалтику, північ Європейської частини Росії. Зачеплять вони і північ Білорусі. Але Україну циклони мають обминути. Ми відчуємо лише їхній «відголос» через посилення вітру. Часом його швидкість може сягати 15-17 метрів за секунду. За нашою термінологією – це небезпечне явище, оскільки такий вітер може поламати старі дерева і завдати шкоди, скажімо, баштовим кранам на будівництві. Сильніший вітер (понад 25 метрів за секунду), який підпадає під категорію стихійного явища, у Києві фіксується досить рідко. Востаннє його швидкість 28 метрів за секунду зареєструвала метеостанція «Жуляни» 29 січня 2002 року.

Щодо прогнозу на найближчі дні, то Людмила Савченко жодних катаклізмів не передбачає. Ще 3-5 днів Україна перебуватиме у зоні проходження через нашу територію відносно теплого повітря з Центральної Атлантики. Тож у столиці стоятиме тепла погода без істотних опадів, а перед старим Новим роком стане трохи прохолодніше, до мінусових позначок термометра. Після 17 січня можливий сніг.