І сумніви, й оптимізм

У неділю в Палестинській автономії відбулися вибори президента. На місце померлого Ясира Арафата претендувало сім кандидатів. Але лише два з них були так би мовити серйозними конкурентами – це голова Організації визволення Палестини Махмуд Аббас і правозахисник Мустафа Барґуті.

Однак сенсації так і не відбулося. Новим президентом палестинців обрано колишнього прем’єр-міністра автономії Махмуда Аббаса. Попередні результати голосування засвідчили великий відрив Аббаса від його найближчого суперника Мустафи Барґуті, який визнав поразку і назвав вибори перемогою палестинської демократії.

Відразу ж після цього Махмуд Аббас повідомив, що негайно хоче відновити мирні переговори з Ізраїлем. Він закликав войовничі палестинські угрупування, які бойкотували ці вибори, припинити збройний спротив Ізраїлю.

У свою чергу, таємничий представник руху Хамас стверджує, що новий палестинський президент нічого не досягне, бо Ізраїль не дасть йому шансу. Однак речник ізраїльського міністерства закордонних справ наголосив, що Ізраїль вважає Аббаса політиком, з яким можна вести переговори.

Останній час у Палестинській автономії був дуже складний: миротворчий процес зайшов у глухий кут, криваве протистояння палестинців та ізраїльтян загострилося, з колишнім палестинським президентом Ясиром Арафатом ані Ізраїль, ані США не хотіли сідати за стіл переговорів. Тому на вибори і на їхні результати американці дивляться з обережним оптимізмом. Вони вважають, що вибори можуть відкрити шлях до демократичних реформ у Палестинській автономії. Вже й президент США Джордж Буш заявив, що прагне співпрацювати з новообраним палестинськми лідером задля поступу справи миру.