Люстрація – як кастрація

Тримати носа за вітром вміє наше держчиновництво. Як сільський староста у «Весіллі в Малинівці» посадовці пристосовуються до змін влади. Що ближче було до перемоги помаранчевої революції, то тісніше ставало поруч з Ющенком на майданній сцені. Нікому з високопосадовців не хочеться залишати теплі державні крісла. Тим більше, якщо вимальовується перспектива змінити їх на нари. Але саме це ініціюють активісти низки молодіжних організацій, які днями провели Всеукраїнський студентський форум.

У резолюції форуму його делегати вимагають від Верховної Ради ухвалення закону про люстрацію, що регламуватиме недопущення до органів нової влади осіб, причетних до зловживання владою за режиму Кучми, який, як вважають студенти, залишився у спадок від радянського періоду. Делегати форуму також вимагають створення спеціального Люстраційного суду, відповідної слідчої комісії Верховної Ради, переатестації особового складу всіх силових відомств, передусім СБУ, з метою усунення зі служби осіб, причетних до політичних переслідувань, корупції, тортур, співпраці з іноземними і радянськими спецслужбами, закликів до порушення цілісності України та інших злочинів режиму Кучми.

Від Генпрокуратури студенти вимагають порушити кримінальні справи за всіма фактами зловживання владою, негайного опломбування всіх архівів та документальних баз; від Міносвіти та науки – звільнити від виконання службових обов’язків осіб, причетних до репресій проти студентів, скасувати наукові ступені високопосадовців, які не мають адекватного академічного підґрунтя; від Нацради з питань телебачення і радіомовлення – скасувати ліцензії ЗМІ, які під час виборчої кампанії допускали систематичні грубі порушення законодавства.

Ініціативу провести дострокові вибори місцевих органів влади відомий студентський лідер 90-х років Олесь Доній обґрунтував потребою зруйнувати «запасні аеродроми» тих голів держадміністрації, які з «губернаторських» крісел пересіли в крісла голів місцевих рад. За його словами, цей «процес уже пішов» у Харкові, Дніпропетровську, Миколаєві, Тернополі… Регіональне чиновництво, яке до виборів представляло Партію регіонів, СДПУ(о), інші провладні сили, уже вступає в партії блоку «Наша Україна». «Не можна допустити, аби через рік ми почули старі імена в новій владі, – наголошує Олесь Доній. – Скажімо, Волков, старший Деркач, Марчук уже одягнули помаранчеві стрічки».
Народний депутат України Левко Лук’яненко зголосився підготувати люстраційні законопроекти й подати їх на розгляд ВР. «Помаранчева революція, – зазначає Левко Григорович, – відчинила двері не лише для нового президента, а й для зміни всієї влади – від Кабміну й до «низів». Цього, за словами Лук’яненка, не було зроблено на початку 90-х (на відміну від багатьох східноєвропейських країн), а тому Україна так і не стала демократичною і заможною країною.

Голова «Студентського братства» Олег Яценко на вчорашній прес-конференції заявив, що ініціатори люстрації кадрів старого режиму в разі невиконання їхніх вимог вимагатимуть ще й відставки відповідальних за це посадовців, а також дострокових виборів до Верховної Ради.