Щоб центр не став дисидентським

«Чума ХХ століття», як називали СНІД у 80–90-х роках минулого століття, має всі шанси стати великою загрозою і ХХІ століттю. На жаль, щодо цього мало радості світить й Україні, адже за оцінками міжнародних та національних експертів кількість людей, які живуть з ВІЛ/СНІД в нашій державі, нині може перевищувати 400 тисяч осіб (а це близько відсотка дорослого населення країни, тобто осіб від 15 до 49 років). Україна також посідає одне з перших місць у Європі за кількістю ВІЛ-інфікованої молоді – хлопців та дівчат у віці від 15 до 24 років.

Один із шляхів зменшення цих невеселих показників – інформованість населення. Саме з цією метою у Національному університеті «Києво-Могилянська академія» відкрито Київський регіональний ресурсний центр з питань ВІЛ/СНІД. Цей проект створено у рамках програми «Подолання епідемії ВІЛ/СНІД в Україні», яку реалізує Міжнародний благодійний фонд «Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІД в Україні».

Центр підтримуватиме освітні програми з ВІЛ/СНІД, інформаційні кампанії, проводитиме тренінги для різних цільових груп (викладачів, журналістів, фахівців ВІЛ-сервісних організацій), круглі столи, а також надаватиме інформаційну підтримку з питань ВІЛ/СНІД у місті Києві, Київській, Житомирській, Вінницькій, Сумській, Черкаській та Чернігівській областях. У ресурсному центрі також можна ознайомитися із різноманітною літературою – тут є посібники з тренінгів, популярні буклети, довідники. Проконсультуватися у викладачів, випускників та студентів Школи соціальної роботи Могилянки, котрі мають досвід практичної, консультативної, тренінгової та дослідницької роботи у сфері ВІЛ/СНІД, зможе будь-хто.

На жаль, доля деяких просвітницьких проектів в Україні, м’яко кажучи, не найкраща, тому головний нарколог Міністерства охорони здоров’я України Анатолій Вієвський висловив сподівання, що ресурсний центр не стане дисидентською структурою нашого суспільства.