Творити діла милосердя й любові

Різдво Христове має пряме відношення до нашого сьогодення, до сенсу нашого життя. Дивлячись на гріховність світу і руйнівну силу зла, а також відчуваючи безсилля людей у боротьбі з цим світовим злом, один із древніх філософів, майже у відчаї, сказав: «Якщо Син Божий не зійде з неба і не визволить людей від гріха і смерті, то світ загине». У минулому 2004 році Господь показав нам обличчя зла і силу добра. На власному досвіді ми відчули їхню дію. Україна стала ареною боротьби свободи і неволі, правди і неправди, християнської любові й ненависті, демократії і зловживання владою. За подіями в Україні стежить увесь світ. Саме в цей час ми найбільш відчули необхідність втручання Бога. Ми щиро молилися про Його допомогу і благали, щоб Він був милостивим до нас, простив провини наші.

Ми, християни, сприймаємо Різдво Христове не як народне свято з традиційними колядками, вертепом, різдвяною зіркою та святковими гуляннями, а як пришестя у світ Сина Божого заради визволення людей від гріха і смерті, від того зла, яке кожен із нас відчуває на собі.

Різдво Христове навіки з\'єднало Небо із Землею, людину з Богом. Тому ми й виголошуємо: «З нами Бог!» Син Божий просвітив затьмарений розум людини світлом істини, тому ми й не хочемо жити в суцільній неправді. Христос народився, щоб побудувати Царство Боже, тобто Царство духовне, де живуть любов, а не ненависть, правда, а не кривда, милосердя, а не жорстокість, мир, а не ворожнеча, святість, а не гріх.

Син Божий втілився і зійшов на землю, щоб дарувати людям благодатні сили для боротьби з гріхом. Хто був на майданах і вулицях Києва та інших міст України, той відчув дію благодаті Святого Духа в серцях людей; тут панувала християнська любов. Це та любов, яку відчували перші християни на так званих агапах, тобто вечерях християнської любові.

Христос приніс на землю мир. А примирені повинні жити між собою в мирі, однодумності у вірі й християнській любові – як діти єдиного Бога і брати у Христі, як члени Його єдиного тіла – Церкви. Це особливо потрібно тепер, коли нашу Батьківщину – Україну сили зла намагаються розділити, посіяти смуту в серцях людей. І тому не дозволяйте заманити себе на шляхи неправди і розбрату. Будемо пам\'ятати, що правдивий християнин той, хто уподібнюється Христу своїми помислами, почуттями і вчинками.

Дорогі брати і сестри! Сердечно вітаю вас з великим святом Різдва Христового і Новим роком! Вітаю зі святом також усіх українців, які нині перебувають за межами України, але турбуються про її майбутню долю. Закликаю усіх вас, дорогі брати і сестри, творити діла милосердя і любові. Молитвою і чесною працею сприяйте відновленню нашого суспільства.

Примножте свої гарячі молитви за духовне відродження народу, за єдність Церкви і всього українського народу, за мир між людьми і народами. Нехай наступне новоліття буде для нас і для всієї України роком Божого благословення. Нехай мир, про який сповістили ангели у Вифлеємі, зміцнюється на землі, приносить усім радість і Боже благовоління. Бог миру і любові нехай буде з усіма нами.

Христос народився, славімо Його!

Із Різдвяного послання Патріарха Київського і всієї Руси-України ФІЛЕРТА