Згуртують групи безпеки

У житлових кварталах столиці київська влада намагається підвищити рівень безпеки. Про це йдеться у Міській програмі створення системи безпеки населення Києва в житловому секторі на 2005 – 2010 роки, ухваленій на сесії Київради.

За цим документом, Головному управлінню правової політики і Головному управлінню з питань взаємодії із засобами масової інформації та зв’язків з громадськістю доведеться щороку проводити соціологічні дослідження «Кияни про систему забезпечення безпеки в житловому секторі».

Районні адміністрації, а також управління столичної держадміністрації мають щороку передбачати кошти на розвиток охорони під’їздів і парковок, входів на горища, у підвали.
Мерія планує впровадити систему відеоспостереження за безпекою населення, вивчивши досвід Москви і столиць інших країн.

Райадміністрації і комунальні підприємства з експлуатації житлофонду за якихось п’ять років мусять також встановити двері або ґрати із замками на входах у під’їзди, машинних відділеннях ліфтів, підвалах і горищах.

А от заборонити стоянки вантажних автомобілів у житлових кварталах (про це «Вечірній Київ» останнього разу розповідав 11 листопада) і організувати стоянки вантажного транспорту на околицях міста повинна Київська міська держадміністрація.

Із активних жителів столиці планують сформувати групи безпеки. Їхні дії  координуватимуть дільничні пункти міліції і комітети самоврядування. Київрада також доручила Головному управлінню МВС у Києві посилити кінологічну службу, аби житлові квартали патрулювали із собаками.

Щоб знизити кількість злочинів, Київрада планує організувати щонайменше двічі на місяць перевірки квартир з неблагополучними родинами, гуртожитків, готелів, нежилих будинків, а також посилити пропускний режим у студентських гуртожитках. Програма також передбачає розвиток служби консьєржів.

Київрада відзначає, що необхідність програми викликана зростанням злочинності у житлових масивах, зокрема грабежів і розбоїв у під’їздах будинків. За даними КМДА, у січні – вересні 2004 року в Києві скоєно 2,5 тисячі квартирних крадіжок, з яких розкрито трохи менше ніж половина.