Прихисток і любов для сиріт

Кожна дитина має право на  родину. І це незаперечна істина. Але діти, велінням долі позбавлені сімейного  тепла, інколи  довго чекають на своїх батьків. Та знаходяться такі добродії, яким  приємно дарувати  родинну ласку чужим дітям, як своїм.

Інститут прийомної сім’ї – це важлива ланка  сучасного цивілізованого суспільства. Нині лише 15 відсотків сиріт знайшли собі батьків (виховуються у 102 прийомних сім’ях та 132 дитячих будинках сімейного типу). Решта залишається у спецшколах та інтернатах.

Серед дитячих будинків сімейного типу проводився конкурс. Кожна сім’я запропонувала свій бізнес-план, який може полегшити  матеріальне становище.  У рамках  проекту «Грензель і Гретель» перемогу вибороли три  сім’ї з Київської області. Їм надали кошти на  організацію виробництва для власних потреб, яке сприятиме формуванню позитивного ставлення до праці, професійних навичок у вихованців цих родин.

Серед  запропонованих  бізнес-планів були досить оригінальні варіанти: «Страусова ферма», «Міні-пекарня»,  «Столярний цех». Саме вони й вибороли перемогу. Так,  Світлана Кілімова, яка разом з матір’ю виховує  більш як 10 прийомних дітей,  розповідає: «Ми вирішили створити  страусову ферму, адже  бачимо в цьому не лише перспективу  матеріального зміцнення нашої родини, а й виховання господарських навичок. Наші діти залюбки доглядатимуть за птицею.  Ми вже  розпочали будівництво, навіть домовилися про придбання страусових пар у сусідньому селі».

Отож,  в Україні вже є родини, які можуть стати опорою гармонійного становлення дітей-сиріт. І якщо  наші діти пронесуть через усе життя батьківську любов, то  й у них будуть достойні нащадки. Адже обов’язок дорослої людини надати дитині не лише їжу та прихисток, а передусім дарувати свою любов.