Тарасові стежки

Найбільше здивував цього року Тарас Чорновіл, перейшовши працювати до команди провладного й проросійського кандидата в президенти Віктора Януковича. Син відомого дисидента й голови Народного руху України, убієнного останнім режимом В’ячеслава Чорновола, Тарас ще з 1987 року був членом антирадянських організацій – Української Гельсинської спілки, Спілки незалежної української молоді, Українського культурологічного клубу, разом із батьком видавав самвидавчий журнал «Український вісник» та газету «Молода Україна». Біолог за освітою (Львівський університет ім. І.Франка), Тарас працював здебільшого у видавничо-інформаційній сфері, на початку 90-х був депутатом Львівської облради, у якій, до речі, тоді головував батько. Подейкують, що В’ячеслав Максимович був проти того, аби сини Тарас і Андрій йшли у велику політику. Але після смерті батька Тарас вступив до НРУ і продовжив також його редакторську справу в тижневику «Час».

У червні 2000 року та у квітні 2002-го львів’яни обирали його народним депутатом України. Тарас спершу змінив рухівський партійний квиток на квиток члена ПРП, а цього року з фракції «Наша Україна» перейшов до новоствореної групи «Центр», симпатизував В.Литвину.

Під час передвиборних президентських перегонів Тарас В’ячеславович став радником В.Януковича. Коли більшість членів «Центру» підтримали на виборах В.Ющенка, Т.Чорновіл поповнив лави фракції «Регіони України», а згодом і очолив передвиборний штаб Януковича. Це здивувало майже всіх, хто бодай цікавиться політикою. Адже ще рік тому Тарас В’ячеславович у інтерв’ю, зокрема й для «Вечірнього Києва», казав, що на президентських виборах має перемогти тільки Ющенко. Т.Чорновіл тоді не виключав і свого балотування, аби, за його словами, у демократичних сил була альтернатива, якщо з Віктором Андрійовичем, не дай Боже, щось станеться…

Ще навесні Тарас Чорновіл критикував уряд Януковича, мабуть, не менше, ніж восени команду Ющенка. Нині виборці 116-го львівського округу збирають підписи з вимогою відкликати з парламенту свого обранця, якому вони висловили недовіру. Цікаво, що сказав би на це батько, якби був живим? На жаль, його знищив режим, кандидатом від якого був той, кого підтримав Тарас Чорновіл.