Успішні і невдахи

Найзаполітизованіший 2004 рік приніс успіх передусім Народній аграрній партії України. А найгіршим він став для Народно-демократичної партії.

НАПУ «підредагувала» назву і перетворилася з по суті галузевої у народну. Головний цьогорічний девідент партії – новий лідер, іменитий і впливовий, голова Верховної Ради Володимир Литвин. За передвиборний та зокрема виборчий періоди НАПУ значно збільшила кількість членів, а парламентська фракція зросла більш як удвічі. Успішним став цей рік і для колишньої партії «Реформи й порядок», яка перейменувалася у «Нашу Україну», а, отже, перебрала на себе двічі переможний ющенківський бренд.

Невтішно закінчується рік передусім для НДП. Колись впливова і потужна «партія влади» фактично розпадається на три частини. Як і її фракція у ВР. Осередки у західних і центральних регіонах, передусім ті, що відносять себе до «Демплатформи НДП», дедалі активніше поповнюють ряди НАПУ Литвина чи проющенківських партій. А на базі східних організацій колишній перший заступник голови НДП Є.Кушнарьов гуртує партію «Нова демократія». За словами самого Кушнарьова, приміром, три чверті Харківської організації НДП переходять у нову партію. «Ми виходимо з Народно-демократичної партії, вичерпавши весь ресурс впливу на політику її лідера і не бажаючи бути в одних лавах з перебіжчиками до табору опозиції», – сказано в маніфесті «Нової демократії». Схожою на долю партії Пустовойтенка після поразки Януковича є доля «Трудової України» – партії Тигипка. З неї теж ідуть люди. Скажімо, фракція «ТУ» у ВР зменшилася  останнім часом майже втричі. Від розпуску її врятувало об’єднання (що символічно) з парламентським осередком НДП. Політичні оглядачі прогнозують на наступний рік таку ж долю й для СДПУ(о). Можна сказати, що вона претендує на номінацію «партія-невдаха-2005».