Можемо стати столицею Європи

Депутат Європарламенту й водночас міжнародний спостерігач за виборами Президента України Гражина Станішевська під час зустрічі з Київським міським головою Олександром Омельченком запропонувала висунути кандидатуру Києва на звання Європейської культурної столиці.

За словами пані Гражини, на неї справили велике враження революційні події в Києві. Це засвідчило процес формування високої демократичної культури в новому українському суспільстві.

Як розповіла пані євродепутат, звання «Європейська культурна столиця» надається щороку Євросоюзом двом містам – з країн, які можуть як входити, так і не входити до ЄС. Така честь зобов’язує до активізації життя в місті, піднесення його гуманітарного рівня. Для такого міста Європейський Союз надає і фінансову допомогу.

Досі цієї честі були удостоєні 28 міст. Як виняток, 2000 року визначили аж дев’ять столиць. Після Роттердама (Нідерланди) та Порто (Португалія) 2001 року, Брюґґе (Бельгія) і Саламанки (Іспанія) 2002-го, Граца (Австрія) 2003-го, культурними столицями цього року були Генуя (Італія) та Лілль (Франція). 2005 року культурною столицею Європи стане Корк (Ірландія), а 2006-го  – Патрас (Греція).

Як правило, звання Європейської культурної столиці позитивно позначається на іміджі міста. Болонью, лауреата 2000 року, відтоді відвідує вдвічі більше туристів, ніж до цього визнання.

Остаточне рішення про обрання культурної столиці Європи-2010 прийме експертна комісія, що складається з представників інституцій Європейського Союзу. На думку Гражини Станішевської, Київ має всі підстави для надання йому цього почесного звання в 2010 році. Необхідні матеріали українська сторона має подати на розгляд Європейської комісії 2005 року. Процедура розгляду заявки триває чотири  роки.

На переконання Олександра Омельченка, Київ справді зможе через кілька років гідно представити Євросоюзові кандидатуру української столиці. Її «візитівка» буде насичена різноманітною самобутньою культурною програмою світового рівня.