З вірою в сонячну долю України

Дорогі кияни і гості столиці!
Шановні співвітчизники!

Від щирого серця вітаю вас із настанням улюблених з дитинства  новорічних та різдвяних свят! Ця прекрасна пора має особливу ауру, бо з давніх  давен пов’язана в народі з очікуванням дива, чогось нового, незвіданого, казкового. Саме такі передчуття оволодівають нами сьогодні.

Зазвичай ми зустрічаємо Новий рік у родинному колі і за щедрим святковим столом, згадуємо найбільш яскраві події  року, що минає, і, загадавши заповітні бажання, намагаємося бодай на мить зазирнути в майбутнє.

Рік 2004 був складним, а де в чому і драматичним. Це  був рік доленосного вибору і високого прояву демократії.  Це був ще один рік незворотного поступу України та її древньої столиці вперед до кращого життя,  ще один рік напруженої праці, яка принесла непогані результати.

Мені приємно повідомити, що жодне з промислових підприємств Києва не зменшило за цей час обсягів виробництва, підтвердивши позитивну тенденцію, яка спостерігається в нашому місті уже дев’ятий рік. Загалом же промисловий комплекс столиці виробив і реалізував у 2004 році продукції майже на 15 мільярдів гривень. Це найкращий здобуток за кілька останніх десятиріч. Приростили свої результати і славні київські будівельники. На їхньому трудовому рахунку – близько 20 тисяч комфортних новозбудованих квартир, нові школи й лікарні, модерні офісні центри й заклади торгівлі.

Наші шляхобудівники у стислі строки успішно завершили реконструкцію проблемного донедавна транспортного вузла на Караваєвих Дачах, спорудили в різних районах Києва нові дороги і розв’язки, виконали великий комплекс робіт на будівництві дуже важливого для міста Подільського мостового переходу, яке ми розпочали рік тому.

Метробудівці  порадували киян і гостей столиці чотирнадцятою за роки незалежності новою станцією метрополітену «Сирець» і нині просуваються в напрямках до житлового масиву Виноградар, Харківської площі та мікрорайону Теремки.

Наші високопрофесійні столичні фахівці завершили відтворення собору Святого Рівноапостольного князя Володимира в Херсонесі, відбудували церкву Різдва Христового на Поштовій площі у Києві, престол якої  буде освячено 7 січня 2005 року, вперше спорудили на воді церкву Святого Миколая, відреставрували Будинок Городецького на вулиці Банковій, де відкрито музей шедеврів образотворчого мистецтва.

У 2004-му  вперше за останні 100 років у Києві розпочалося спорудження двох нових театрів: Лялькового театру в парку «Хрещатий» та театру на Подолі. Стартували також підготовчі роботи до будівництва цирку на Лівобережжі, яке, сподіваюся, ми невдовзі розпочнемо.

Не можу не згадати про парк «Перемога» в Дніпровському районі. Його просто не впізнати після широкомасштабної реконструкції. У цьому святому для киян місці здійснено сучасний благоустрій у рамках комплексної підготовки до 60-річчя Великої Перемоги, яке ми будемо святкувати у травні 2005 року.

Тоді ж, у травні, Київ прийматиме учасників і гостей ювілейного конкурсу «Євробачення». Ми готуємось до цього престижного мистецького форуму і у мене немає жодного сумніву, що столиця України проведе його на найвищому організаційному рівні.

Дорогі друзі! У році, що минає, наша столична громада вперше жила за бюджетом, половину коштів якого було спрямовано на соціальну сферу. Ця тенденція збережеться і в бюджеті 2005 року, бо він, як і попередній, буде бюджетом розвитку.  Згідно з оцінкою Кабінету Міністрів України Київ залишається національним лідером за всіма показниками соціально-економічного розвитку. Тут найстабільніші темпи зростання промислового виробництва, найвища в країні заробітна плата за фактичної відсутності безробіття. Київ залучає нині третину всіх коштів, інвестованих в економіку України. Київ є головним донором державного бюджету і найбільшим наповнювачем Пенсійного фонду.

Дехто намагається пояснити ці значні досягнення особливим статусом столиці. Але це не зовсім так. В основі наших успіхів – невтомна щоденна праця всіх киян, їхня наполегливість і велика любов до рідного міста.

Мені хочеться сьогодні щиро подякувати дружній київській громаді за працелюбність, терпіння, доброзичливість і довіру. Моє серце переповнене гордістю за вашу стійку громадянську позицію і витримку, виявлені під час президентських виборів. Кияни продемонстрували всьому світові не лише почуття власної гідності, високий патріотизм і волелюбність, але й особливу гостинність, чуйність та милосердя.

Дорогі друзі! Вітаючи вас з Новим роком і Різдвом Христовим, хочу щиро побажати усім міцного здоров’я, миру, достатку і духовної радості. Хай Божа благодать ніколи не покидає святу землю наших предків! Нехай Всевишній пошле нам щедрі врожаї, велику мудрість, єдність дій і помислів та непохитну віру в сонячну долю України!

З Новим Роком!
З новим щастям!


З повагою Київський міський голова, Президент Асоціації міст України та громад Олександр ОмельЧенко