Остання дорога головного транспортника

Учора вранці в клубі Кабміну вібулося прощання з міністром транспорту і зв’язку Георгієм Кирпою.

Вулиці Інститутську і Ольгинську перекрито, вздовж тротуарів – десятки автобусів зі всієї України, тисячі людей: колона тягнеться аж від Нацбанку. У варті – рядові міліціонери, офіцери й генерали Збройних сил, люди в цивільному. Без черги вони пропускають лише депутатів, колишніх урядовців, інших посадовців та делегації від організацій  і відомств. Цим же коридором несуть вінки й корзини з квітами. На вінках не лише синьо-жовті стрічки, а й кольори державної символіки Росії, Польщі, Німеччини.

Із відомих діячів одними з перших прийшли парламентарії Л.Кравчук, Н.Шуфрич та І.Шурма з СДПУ(о): саме за квотою есдеків Г.Кирпа став міністром. Ще один представник керівництва цієї партії Г.Суркіс прийшов дещо пізніше, окремо від делегації.Згодом з міністром попрощалися делегація Генпрокуратури на чолі з  С.Піскуном, міністр оборони О.Кузьмук із почетом, заступник міністра внутрішніх справ М.Корнієнко, екс-міністри Є.Марчук, А.Зленко, Ю.Смирнов.

Десь о пів на дванадцяту Інститутською повільно проїхало легкове авто з якоюсь спецапаратурою на даху, чоловік у цивільному оглянув усе довкола у бінокль, колону людей призупинили, згодом у двір заїхав кортеж. Журналістів цікавило: хто, Кучма чи Янукович прийшли прощатися з міністром через чорний хід? У центральні двері, поспішаючи, зайшла Олена Громницька, прес-секретар Президента України. Після Л.Кучми  вклонитися труні міністра прибула офіційна делегація у складі голови Верховної Ради В.Литвина, Київського міського голови О.Омельченка, міністрів А.Толстоухова, В.Кременя, І.Кириленка, К.Грищенка, М.Папієва та В.Довженко. Вже після всіх з двору виїхало авто з біло-синьою стрічкою. Крізь паркан було видно, що в нього сідав В.Янукович. Люди з помаранчевими стрічками, яких на Інститутській зібралося чимало, кричали йому вслід: «Ганьба!». Такими ж словами зустріли й російського посла В.Черномирдіна.

На прощальній панахиді у клубі Кабміну був лише один представник з оточення Віктора Ющенка – нардеп Євген Червоненко. Але вінки від «Нашої України» та її лідера занесли до зали. Загалом квітів та вінків було дуже багато. Квітами встелили останню дорогу міністра. Вінкам же ледь вистачило місця на кузовах трьох вантажівок та в салонах двох мікроавтобусів.

«Постать нашого шефа для нас  і, гадаю, для всієї України – надзвичайно потужна. Це людина, яка зробила дуже багато і могла б зробити ще більше, – каже начальник Головного управління Укрзалізниці Михайло Костюк. – Залізниця й надалі працюватиме так, аби йому не було соромно за нас. А ті, хто дорікають Укрзалізниці зловживаннями, хай перевіряють: наша фінансова діяльність відкрита. Всі об’єкти, які розпочав Георгій Кирпа, буде завершено вчасно. Залізничники по-іншому працювати не вміють. Я не політик, але вважаю, що залізничники не менші  патріоти держави, ніж усі інші...»