Булава, що об’єднала Україну

Гетьманську булаву Богдана Хмельницького привезли із Варшавського музею Війська Польського. Учора її передали до Національного історичного музею України, де вона експонуватиметься до березня наступного року. Але Фонд інтелектуальної співпраці «Україна – XXI століття» має задум…

Фонд започаткував програму – сприяння поверненню в Україну історичних реліквій, які в різні часи вивезли за кордон.

Згадаймо: 2002 року булаву Богдана Хмельницького  вперше майже за 350 років привезли в Україну на організовану Фондом виставку «Гетьманські клейноди та особисті речі Богдана Хмельницького». Вона експонувалася разом із прапором Хмельницького (експонат Королівського музею Швеції), його шаблею, бойовим нагаєм, кубком (експонати Музею фундації князів Чарторийських у Кракові), а також водосвятною чашею (експонат Державного історичного музею Москви) та шапкою (експонат Національного музею історії України).

Булаву, яку нині привезли, потрапила до Польщі в середині XVII століття. Виготовлена вона з кількох матеріалів – дерева, рогу носорога, мосьондза, срібного дроту. Булава невеличка – розміри голівки – 7,2 на 7,1 сантиметра, руків’я – 15,2 на 2,5 сантиметра. Руків’я стало коротшим, бо свого часу було пошкоджене.

– Що символізує ця булава і яка її «місія» у цей непростий, але такий обнадійливий для України час?

Богдан Губський, голова ради Фонду, обережно, надягнувши спеціальні білі рукавички, виймає булаву із футляра й розмірковує:

– Булава гетьмана Хмельницького – це символ народної влади. Це – символ боротьби українців за свободу, рівність, демократію, за українську націю, за рідну мову. І виникає запитання: а чому саме сьогодні Фонд «Україна – XXI століття», привіз цю реліквію в Україну? З історії знаємо, що саме булава Богдана Хмельницького об’єднала Україну – схід, захід, південь, північ. Об’єднала селян, об’єднала козацтво. І ось саме сьогодні ця гетьманська булава – символ єднання України.

– Нині можна винести той урок, – продовжує пан Богдан, – що після смерті Богдана Хмельницького  Українська козацька держава, створена ним, розпалася. Тому що козацька верхівка не дійшла згоди. Зразу після інавгурації маємо намір звернутися до Президента України  Віктора Ющенка з пропозицією, аби провів переговори з Президентом Польщі паном Квасьнєвським щодо поверненя в Україну булави Богдана Хмельницького назавжди.

– Чи не передбачається використання булави під час інавгурації Президента? – запитали ми.

– Ця реліквія експонуватиметься в музеї, і поки що ніяких інших домовленостей не було, – відповів пан Губський. – Але життя – є життя, і гадаю, що варіанти можливі.