Пояс Оріона

Завдяки передвиборній поїздці Віктора Ющенка по Черкащині у грудні 2004 року назва села Кобринова Гребля в Тальнівському районі мелькнула-таки на газетних шпальтах, прозвучала в теле– і радіоефірі. Дрібничка, але приємно. Адже рідним це село вважаю уже тридцять років, відколи їжджу сюди до тестя на садіння та копання картоплі.

Крім вивчення колоритної тутешньої говірки (місце «стику» Центральної, Західної і Південної України), пізнаю духовний світ краю, так би мовити, археологічним шляхом. Ні, це не розкопки у повному сенсі. Але не знаю, як хто, а я обминути так званий підйомний матеріал – крем’яні та кварцеві знаряддя праці наших далеких пращурів, ліпну кераміку тощо – просто не в змозі. От і назбирав чималеньку вже колекційку. Особливе місце в ній посідають амулети.

Цей я знайшов якраз не на тестевому городі, а на протилежному березі маленької річки Макшіболота. Виточений у вигляді наконечника стріли світлий камінець – тверда порода пісковика. Нічого начебто особливого. Якби не явно вибиті на одній із граней три знаки. Що вони означають? Ця таємниця довго не давала мені спокою. Аж поки не глянув якось на нічне зоряне небо – благо, воно тут таке!..

Три розташовані рядочком крапки… Та це ж Пояс Оріона! Амулет має форму наконечника стріли, тож, напевне, належав стародавньому мисливцеві. А син Посейдона і океаніди Евріали, який дав ім’я чи не найпомітнішому сузір’ю нашого неба, був саме неперевершеним мисливцем. Мабуть, вічно полював би він разом зі своїм вірним псом Сіріусом, та закохався в одну з Плеяд, дочок титана Атланта, переслідував їх і був покараний засланням на небо.

Сузір’я Оріона не треба шукати – воно само впадає у вічі. І хоч складають його надзвичайно яскраві зірки – Бетельгейзе, Рігель, Беллатрікс, – найбільшу увагу привертає саме Пояс – трійця зірок другої величини, що ніби ділить сузір’я навпіл.

Стародавнє африканське плем’я догонів, на яке ми вже не вперше посилаємося у своїх дописах, відносили основні зірки Оріона, як і той же Сіріус – Альфу Великого Пса, до центру субгалактичної системи, куди належить і наше «периферійне» Сонце.

До речі, якщо подумки провести лінію по Поясу Оріона, тобто через три зірки, і продовжити її далі праворуч угору, то ви неодмінно натрапите на знайомий вже нам з попередніх публікацій жовтогарячий Альдебаран. Ще трохи вгору ви знайдете купку з 6-7 слабеньких зірочок. Це ті самі Плеяди, за якими ганялися Оріон із Сіріусом. Але про них поговоримо наступного разу.