Петарда радує око та калічить руки

Яскраві спалахи феєрверків, гучні постріли петард – ті новорічні атрибути, які роблять це свято особливим. І хоча на перший погляд здається, що піротехніка – річ безпечна, нашкодити вона може та ще й як!

Насамперед, слід зазначити, що до піротехніки належать не лише петарди, а й хлопавки та бенгальські вогні, феєрверки. Раніше до хлопавок та бенгальських вогників були певні вимоги. Для петард їх взагалі не існувало, хоча в багатьох словниках можна зустріти слово «петарда» з таким тлумаченням: заряд спресованого димового пороху в металевій або картонній оболонці, який має свій зарядний пристрій. Але «спілкування» з піротехнікою (особливо дітей) інколи буває не вельми вдалим. За останні роки не було такої зими, коли б не говорили про пожежі, каліцтва, зумовлені петардою.

Досить часто до біди призводять вологі петарди. Діти намагаються їх підсушити і вони вибухають у руках, калічать пальці та інші частини тіла. Такі випадки не раз фіксували у Житомирі, Одесі, Києві.

Причина – нечесність продавців. Інколи й дорослі дозволяють собі такі святкові забавки, і як правило, купують піротехніку «з рук». Одиниці з тисяч йдуть у спеціальні магазини, які мають дозвіл на реалізацію «вибухівки». Ще б пак, хто захоче їхати за петардами чи салютами на другий кінець міста, коли майже біля під’їзду стоїть бабуся і торгує дешевим товаром. Саме такий сценарій новорічного шоу може призвести до лиха. Щоранку бачу, як продають феєрверки в переходах біля станцій метро, на тролейбусних зупинках. Там не вимагають сертифікатів, на виробах інколи зовсім відсутня інструкція щодо користування.

В Управлінні з питань захисту прав споживачів інформацію про продаж піротехніки давати не дуже хочуть. На моє прохання роз’яснити ситуацію, працівник цієї служби повідомила: «Такий дорослий, а про петарди запитуєте. Не можна ними користуватися й продавати також. Хоча якщо є сертифікат якості, то реалізація «вибухівки» цілком легальна». Представитись співрозмовниця відмовилася, заявивши, що неуповноважена давати відповіді на такі безглузді запитання.

За інформацією в Інтернеті, у минулі роки було заборонено реалізацію несертифікованої піротехніки, а штраф становив 500 відсотків від вартості виявленого товару.
Вихід з цієї ситуації усе ж таки є: береженого Бог береже.