Зірки на долоні

Новорічна ніч – казкове свято. І ще більшої казковості їй додають бенгальські вогні. Проте вкрай прикро, коли вони в потрібну мить не спалахують або швидко гаснуть.

Напередодні довгоочікуваних свят фахівці Центру незалежних експертиз «Тест» перевірили якість бенгальських вогнів, що їх пропонує торговельна мережа столиці. Їх виявилося не так  уже й багато – лише п’ять марок, три з яких – вітчизняного виробництва.

До упаковок у експертів зауважень не було. А от до маркування – більш, ніж треба. Так, джуровський завод «Ватра» не вказав своєї адреси, а «Імпульс» та «Інтвус-Ш» не зазначили контактних телефонів.

Незвичним виявився і термін використання – від 18 місяців до 5 років. Та й умови зберігання конкретизував, на жаль, лише китайський «Золотий дракон феєрверк», проте наніс їх на упаковку вкрай дрібненьким шрифтом, який можна розгледіти хіба що під лупою…

Джуровська «Ватра» і польський «Тропік» не зазначили головного: що цей товар вогненебезпечний.

Раніше довжина стержня бенгальського вогню становила 205±5 мм, а частина, на котру наноситься вогняний склад, – 140±10 мм. Нині ж ці параметри значно зменшилися. Щодо маси протестованих зразків, то «найважчий»  – «ПіонеR»  (3,6 грама), а найлегший – «Золотий дракон феєрверк» (1,3 грама). Маса не впливає на «горючість», маленькі також палахкотять гарно. Бенгальські вогні горять у середньому 31 секунду, а «ПіонеR» – аж 47 секунд.

Як правило, якісний «бенгалик» має загорітися від одного сірника, а запалювати його слід під кутом 75 градусів до підлоги.

Миттєво, краще за інші зразки, загоряються наші «Імпульс» та «Інтвус-Ш». Можна обпекти пальці виробами джуровського заводу «Ватра». Із упаковки «Тропіка» не вдалося запалити половину вогнів, хоч за нормами піротехнічних виробів браку має бути не більш як 10 відсотків, тобто лише один з упаковки. Рівномірно-яскраві красиві іскри в «Золотого дракона феєрверк» і «ПіонеR».

А от вогні «Імпульс» та «Інтвус-Ш» загалом не можна назвати  безпечними, бо іскри не розлітаються в різні боки, а падають на підлогу. І навіть після згорання піротехнічного складу, пластикова ручка продовжує горіти й плавитися, виділяючи неприємний запах. На щастя, до інших зразків таких претензій немає.

Із п’яти протестованих виробів  два відмінники – «Золотий дракон феєрверк» і «ПіонеR». Вогні джуровського заводу «Ватра» отримали оцінку «добре», а інші – двієчники...

Заходи безпеки

Бенгальські вогні краще запалювати на вулиці, коли немає сильного вітру, або в добре провітрюваному приміщенні. У жодному разі не вішайте їх на ялинку і не запалюйте біля легкозаймистих предметів, а також не дозволяйте користуватися ними дітям без нагляду дорослих.

Після згорання стержень варто опустити  в посудину з водою.