Лісову красуню треба поливати

Новий рік вже не за горами, і ми з нетерпінням очікуємо, коли  у домівках запахне хвоєю, у звичному куточку спалахне барвистими вогниками прикрашена ялинка. Бо  без неї свято – не свято. На вулицях міста дедалі частіше можна побачити перехожих із новорічною ношею – сосною, смерекою. Уже другий тиждень працюють ялинкові базари. На одному з них я днями побувала.

Сосну чи смереку?

– Ажіотажу немає, але товар наш користується неабияким попитом, – пояснив продавець Євген. – За два попередні дні продали півсотні сосен, а сьогодні – майже тридцять.

– Відчувається наближення Нового року?

– Так. А без ялинки, звісно, зустрічати його не годиться. Особливо поспішають придбати лісову красуню в офіси, на підприємства, у школи, дитячі садки, де святкування вже розпочалися.

– І скільки ж коштує це лісове диво?

– Залежно від висоти, наскільки пухнаста, струнка. Наприклад, ось ця, заввишки 1,2 м, потягне на 25 гривень, трохи більша – 30-35, а дуже висока – усі 75-80 і навіть 100 гривень.

Підійшли двоє десятикласників із 82-ї київської школи. Хлопці вибрали невеличку сосну.

– Мамине доручення, либонь, виконуєте? – поцікавилася я.

– Ні, класного керівника, – пояснив Максим. – Утім, усі учні бажали, щоб у класі перед святом з’явилася прикрашена ялинка.  Бо без неї  буде сумно.

– Отож, збираєтеся водити хороводи?

– Ми ж не малеча, не першокласники, – заперечив Максим. – Влаштуємо невеличку вечірку в класі, з музикою і всілякими конкурсами, забавами.

– Класно буде! – додав його товариш. – Особливо старатимуться дівчата – прикрашатимуть ялинку.

На ялинковий базар після роботи завітали Михайло та Микола. Прискіпливо оглядають хвойні деревця, прицінюються, але купувати не збираються.

– Дорогуваті у вас ялинки, – зауважує пан Михайло. – Доведеться почекати ще день-другий, може 30 грудня подешевшають?

– Не сподівайтеся, – пояснює йому продавець. – Дешеву ялинку можна буде купити 1 січня….

Чоловік замислився: купувати чи зачекати трохи? Але без ялинки йому ніяк не обійтися: онуки так чекають лісову красуню. Пан Михайло пригадав, як він у дитинстві вперше сам приніс ялиночку до хати. То було у селі Гайворині Володарського району на Київщині. Удвох із братом зранку вирушили до лісу. Довго ходили поміж ялин – вибирали найкращу й озиралися, чи, бува, лісник не стежить за малими браконьєрами. Привезли смереку до двору на санчатах аж коли почало смеркатися. Занесли красуню в дім, вмить зігрілися, аж засяяли від радості.

На другому боці вулиці – теж ялинковий базар, але тут торгують тільки смереками. Вони дещо дорожчі – метрова коштує 35 гривень.

– Вибирайте, яка на вас дивиться, – запрошує мене молодий продавець Михайло. – У нас усі файні, із Прикарпаття. Є така гарна місцина на межі Закарпатської та Львівської областей – Міжгір’ям називається, а там є лісгосп.

– То ви маєте сертифікат на свій товар? – допитуюся.

– Звісно. Ялинки пройшли радіологічний контроль, про що засвідчено документально. І не бійтеся, що дрібні голочки швидко осиплються.

– Ви даєте гарантію, що смерека стоятиме до Водохреща?

– Якщо доглядатимете за нею.

І Михайло люб’язно поділився деякими секретами.

Щоб ялинка не осипалася

Щонайперше, ялинку слід тримати на холоді хоча б два дні до того, як занести у кімнату. Її стовбур треба занурити у відро з водою, у яку додати 3 – 4 ложки гліцерину. Встановити красуню можна на хрестовинку (вона коштує 10 – 20 грн.) або ж у відро з піском чи з водою. Стовбур дерева слід очистити гострим ножем від кори на 8 – 10 см, щоб відкрити свіжі пори.

Якщо ялинку розмістити у посудині з водою, то слідкуйте, щоб рівень її був завжди не вище того місця, де зчищена кора, тобто, хвою треба поливати, як кімнатну рослину через 2-3 дні, додаючи у воду ложку лимонної кислоти, ложку желатину і стільки ж меленої крейди.

Вологий пісок – також ідеальний варіант. На відро піску треба приблизно 1 літр води, у яку покласти трохи гліцерину чи желатину або ж таблетку аспірину і дві столові ложки цукру.

– І ще ж не забувайте, що таку красуню варто ставити у зручному кутку і якомога далі від батареї парового опалення, – зауважив Михайло. – Якщо ви зробите усе, як я вам розказав, ваша ялинка стоятиме не лише до Водохреща. Вона буде такою свіжою, що шкода буде виносити з хати.

Особливо доречні ці поради тим, хто купує голубу ялинку. Адже коштує ця краса 400-600 гривень. Правда, черги за нею немає, але й на такий товар достатньо покупців.

Я пішла з базару із хвойними гілочками – поставлю їх у вазу, прикрашу і милуватимуся не менше, ніж ялинкою. У моєму домі буде пахнути смерекою, лісом, Карпатами, святом.