Чи так діє ДАК?

Державну акціонерну компанію «Укрвидавполіграфія» створено на виконання указу Президента України й відповідно постанови Кабінету Міністрів України з метою вдосконалення державного управління інформаційною сферою, допомоги видавничо-поліграфічним підприємствам  у виході з економічної кризи. Але не так сталося, як на гадці малося. Головне завдання, ради якого створювалася Компанія, лишилося не виконаним. Окрім того, – відбулося не поліпшення, а погіршення ситуації; державний сектор підприємств розшматували на дві частини – одна опинилася під орудою Держтелерадіо України, іншу, в складі 30 «одиниць», корпоратизували, акціонували й передали до Компанії.

Відтак, віддача ДАК насправді стала не просто нульовою, а ще й шкідливою. Нове керівництво Компанії та її нова Спо-стережна рада у вересні 2004 року ініціювали питання про виставлення на продаж усіх тридцяти акціонерних товариств, мотивуючи тим, що вони, мовляв, утратили свою загальнодержавну значимість і державі не потрібні. Чи не складеться враження, що нових керманичів ДАК і їхніх «соратників» абсолютно не цікавлять життєздатність суб’єктів Компанії, а свою діяльність  вони запрограмували у зовсім іншому напрямі?

Отже, необхідність продажу акціонерних товариств почало стрімко втілюватися в життя. До того ж – без жодних консультацій ні з їхнім засновником – Держтелерадіо України, – ні з місцевими органами державної виконавчої влади, ні з профспілковими органами, ні, тим паче, з трудовими колективами. Вирішення долі цих підприємств перебрали на себе так звані загальні збори акціонерів (кожні – у «складі» однієї особи – члена Спостережної ради компанії), у такий спосіб огульно замінюючи керівників і членів правлінь, «переписуючи» Статути акціонерних товариств так, аби ще дужче ущемити інтереси й права трудових колективів.

У списку суб’єктів ДАК, що підлягають зазначеній вище «перебудові», опинилося і відкрите акціонерне товариство «Видавництво «Київська правда», незважаючи на досить помітні успіхи, досягнуті ним останніми роками. Правління й Спо-стережна рада ДАК нехтують тим, що видавництво вже тривалий період працює динамічно, прибутково, з року в рік розширюючи напрями своєї діяльності.

За останні п’ять років обсяг виробництва зріс у 2,2 раза, зокрема книжково-журнальної продукції – у 2,8 раза, газетної – у 2,1 раза. Середньомісячна заробітна плата збільшилася з 452 грн. у 1999 році до 1020 грн. у 2004 році. Перерахування, здійснювані видавництвом до бюджету, Пенсійного та інших позабюджетних фондів, зросли за  цей період у 1,7 раза.

2005 року видавництво поставило перед собою ще напруженіші завдання щодо подальшого нарощування обсягів виробництва, вирішення питань технічного й соціального розвитку.

Нещодавно відбулися збори трудового колективу видавництва, в яких узяли участь 242 працівники товариства, тобто близько 80 відсотків усього складу. Збори рішуче й одностайно засудили наміри  й дії керівників ДАК, спрямовані на обмеження інтересів та майнових прав трудових колективів, на руйнацію набутої впродовж багатьох десятиліть інфраструктури. «Чому, – обурювалися промовці, – створені нами і нашими попередниками великі матеріальні цінності хочуть спустити з-під молотка  без будь-якого вивчення і незважаючи на думку трудового колективу?»

Збори доручили правлінню товариства, вдосконалюючи організаторську роботу, послідовно й наполегливо здійснювати заходи щодо подальшого технічного й соціального розвитку колективу.

Водночас збори звернулися до керівництва ДАК «Укрвидавполіграфія» і її Спостережної ради з настійливою вимогою не заважати нинішньому складові правління видавництва продовжувати виконання своїх повноважень.

Збори висловили свою рішучість наполегливо підтримувати намір і дії правління товариства у відстоюванні прав та інтересів трудового колективу видавництва.

Тарас СЕРГІЙЧУК, завідувач видавничим сектором ВАТ «Видавництво «Київська правда», член Національної спілки письменників України, заслужений працівник культури України