Океан смерті

Того теплого сонячного ранку ніщо не віщувало біди. Мільйони жителів Південно-Східної Азії випасали худобу, займалися землеробством та торгівлею. Десятки тисяч європейських туристів ніжилися на пляжах – місцях, які першими прийняли на себе удари десятиметрових океанських хвиль.

«Я почув дуже потужний звук. Ми намагалися втекти якомога далі від узбережжя. Величезний дерев’яний човен – 5 метрів завдовжки – лежав повністю розтрощений. Із хатин, що стояли на узбережжі, залишилася лише половина», – розповідає німецький турист, якому довелося пережити наслідки дев’ятибального землетрусу, що стався поблизу узбережжя Індонезії, та спричиненого ним цунамі.

Ще одна європейка Клаудія Мюллер, яка мешкає на острові Лак Абі, твердить, що їй вдалося врятуватися лише дивом: «Там, далі на південь від цього місця, де я зараз проживаю, було рибацьке поселення. Тут мешкало багато родин. Тепер нічого немає. Все зникло».

Найбільше потерпіли бідні рибальські селища на узбережжі південної Індії та Шрі-Ланки. Лише на Шрі-Ланці жертвами цунамі стали 11 тисяч осіб, в Індії кількість загиблих зросла майже до 7 тисяч, в Індонезії загинуло щонайменше 4 тисячі 700, у Таїланді – 800 осіб, понад 50 – в Малазії та 46 – на Мальдівах. Із М’янми, Сейшелів та регіонів у Cхідній Африці, де теж є потерпілі, ще й досі точних даних не надходило. Немає відомостей і щодо кількості туристів, котрі перебували в Південній Азії – найулюбленіших курортах західних та східних європейців.

Підсумки українських виборів вмить відійшли на другий, ато й третій план. Перше, що показували світові телеканали, – затоплені та розтрощені будинки, міста, цілі країни. Друге – це ролики з європейських та американських аеропортів, до яких прибували сотні літаків із місць трагедії. Утім, доля більшості відпочивальників залишається невідомою.

Зокрема в німецькому та британському міністерствах закордонних справ створено спеціальні штаби, котрі намагаються з’ясувати, де перебувають їхні туристи.
Міністр закордонних справ Німеччини Йошка Фішер заявив: «Наше головне завдання – надати допомогу потерпілим співгромадянам. МЗС та посольства в регіонах організували кризові штаби, і ми підтримуємо постійний контакт із відповідними відомствами на місцях».

До регіонів, що потерпіли, цілий світ відразу ж направив допомогу. Ще в понеділок зранку до Шрі- Ланки вирушили передові загони з Німеччини, Греції та України. Гуманітарні організації направили в зону стихійного лиха рис та теплі ковдри.

Цунамі пересувався зі швидкістю надзвукового літака. Але в людей був час сховатися, якби їх вчасно повідомили, твердить Клаус-Ґюнтер Гінцен, керівник центру сейсмологічних спостережень з Німеччини. А для цього треба запровадити сучасну систему попередження.

Кількість загиблих і далі зростає. За офіційними даними, на узбережжях восьми країн жертвами стихії стали майже 35 тисяч осіб. Песимісти твердять: якщо врахувати кількість тіл, що перебувають ще під водою та мулом, а також ту кількість людей, яка помре від нестачі ліків та різних вірусів, спричинених трагедією, то кількість жертв «Другого світового потопу» незабаром може перевищити сто тисяч осіб.