У місті «сліпих» та «незрячих»

Напередодні президентських виборів громадяни України прагнули не допустити повторних фальсифікацій. Цими днями східні та південні області приймали стільки гостей, скільки не бачили вже давно. Серед них був і наш кореспондент, який поїхав у Донецьк контролювати виборчий процес.

...Координатори довго не могли визначитися, коли ж ми таки виїдемо і ким працюватимемо. Нарешті суботнього ранку о дванадцятій годині, замість запланованої дев’ятої, наша група виїхала. Особисто я хотів працювати членом дільничної виборчої комісії, але коли з’ясувалося, що це закрита дільниця в госпіталі МВС, де на дванадцять членів комісії припадає сім виборців, то зрештою було вирішено, що працюватимемо журналістами мобільної групи. тобто реагуватимемо на виклики проблемних дільниць. В автобусі поспати не вдалося, тому по приїзді на місце попрямували за кавою – робота передбачалася напруженою.

Донецьк зустрів приїжджих спокійно – «їжаки» під колеса не кидали. Перехожі дивилися на незваних гостей радше з цікавістю, ніж вороже. Уважно прислухалися до української мови, яка там лунає нечасто. Трохи дивували натовпи людей о сьомій ранку біля дільниць: всі поспішали віддати свій голос. Справжня ворожість почалася вже після початку голосування. Мобільну групу на дільницях зустрічали вигуками «Янкі, гоу хоум!» та «Панаєхалі, хахли праклятиє».

Не вистачить газетної шпальти описати всі зафіксовані фальсифікації. Виборці ремствували, що інваліди та деякі пенсіонери не зможуть проголосувати. До тих, хто не знаходив себе у списках і голосно обурювався, що не може віддати свій голос за кандидата від влади, відразу підбігали люди й пропонували машини, щоб відвезти до суду й назад. Хто не хотів називати імені кандидата, йшов пішки.

Сорок третій округ, на якому довелося працювати, відзначився масовими внесеннями до списків «лівих» осіб. На сорок шостій дільниці геть усі, хто голосував удома, виявилися «незрячими», тому працівникам комісії доводилося заповнювати бюлетені власноруч. До того ж, дані були внесені вже в день виборів. Секретаря комісії дуже здивував цей факт. З’ясувалося, що списки складала технічний працівник школи, яка після прохання дати коментар із цього приводу просто «розтанула в повітрі».

Боляче було дивитися на людей, які мало не повзли на дільниці, щоб проголосувати. Щойно з’являлися бабусі з ціпками, принаймні п’ять чоловік кидалися до спостерігачів-«нашоукраїнців» з вигуками: «Це все ви зробили! Ви в цьому винні!» Коли ж ті не піддавалися на провокації та образи, розчаровано відходили. Важко довелося тим, хто був прикріплений до окремої дільниці. Під вечір вони вже спокійніше реагували на  образи та погрози. Занепокоєння викликали чутки про молодиків, які збиралися прийти і провчити «невірних». До штабу почали надходити тривожні дзвінки – біля дільниць збиралися бритоголові з битами, а міліціонери щезли. На щастя, вдалося уникнути погромів. Спостерігачі від Ющенка жартували: якщо тебе ніхто не ображає – отже, погано працюєш.

...Ближче до двадцятої години, коли дільниці мали закриватися, наша мобільна група, в якій був і Валерій Скиба – довірена особа Віктора Ющенка – почала подумувати, де б осісти на час підрахунку голосів. Вибрали вищезгадану дільницю №46. Коли секретар комісії побачив нас знову, то мало не зомлів. Знову взялися за списки тих, хто голосував удома. Обговорення фактів порушення відбувалося дуже жваво, ледь втримувалися від рукоприкладства. Порозуміння дійти так і не вдалося – спостерігачі люб’язно обмінювалися актами про порушення та скаргами один на одного.

За час перебування в Донецьку все ж вдалося зустріти людей, які відкинули політичні вподобання і були готові до нормального спілкування. З’ясувалося, що багато донеччан прихильно ставляться до української мови і, що найбільше здивувало, дуже жалкують, що не володіють нею. Під час хвилинного перекуру прихильниця Януковича із захватом розповідала про своїх дітей, і дуже хотіла спокійного життя за будь-якого президента. Живе надія, що виправдаються сподівання людей, і гасло «Схід і Захід разом!» стане реальністю. Адже, впевнений, цього однаково хочуть і в Донецьку, і у Львові.