Перші кроки демократії

Cлідом за ОБСЄ значне поліпшення рівня проведення виборів 26 грудня визнали і спостерігачі від Європейської мережі організацій за спостереженням за виборами (ENEMO). Глава місії цієї організації в Україні Пітер Новотний заявив, що переголосування другого туру відбулося мирно, без значних фальсифікацій та було краще організовано, аніж попередні тури.

На нинішніх виборах мережа ENEMO задіяла більш як тисячу спостерігачів із 16 країн Центральної Європи та СНД. Вони вели нагляд на більш ніж 5000 дільницях та 200 територіальних виборчих комісіях.

У своєму звіті пан Новотний привітав Центрвиборчком із проведенням складних виборів загалом вільним, прозорим та відповідальним шляхом. Звичайно, не обійшлося без певних неточностей та порушень, але вони не були системними. Випадків застосування сили, погроз, масштабних маніпуляцій з відкріпними посвідченнями, які спостерігачі зафіксували 21 листопада, цього разу майже не було.

Значну частину порушень спричинило рішення Конституційного суду, який в останній момент дозволив голосувати вдома людям, які не можуть самостійно пересуватися. Чимало членів виборчих комісій не знали про це і були спантеличені в день виборів. Крім того, зафіксовано багато випадків, коли заяви про голосування вдома було надруковано на комп’ютері або написано тим самим почерком. Подекуди навіть не було підпису виборця.

– Мене вразило положення про голосування на дому, – заявила Дорота Мітрус, спостерігач із Польщі. – У нашій державі таке взагалі не передбачено законом, адже це лазівка для фальсифікацій.

Але загалом порушення виборчого законодавства не були масовими, тож представник російських спостерігачів Лілія Шибанова зазначила, що немає сенсу на підставі наведених фактів порушень звертатися до суду з вимогою визнати голосування 26 грудня недійсним.

Аби в подальшому ще зменшити кількість фальсифікацій, мережа ENEMO виробила низку рекомендацій українській владі. Зокрема, спостерігачі закликали прийняти новий кодекс, який би регулював вибори всіх рівнів. Особливу увагу тут слід приділити обмеженням зловживань адмінресурсу, рівній репрезентації кандидатів у виборчих комісіях, рівному доступу до засобів масової інформації та уточненню списків виборців. Законодавство має відповідати вимогам ОБСЄ. ENEMO також висловилася за відкриття кримінальних справ проти порушників виборчого процесу й осіб, причетних до шахрайства під час голосування, та за проведення громадських слухань про вибори президента.