Вишкіл для суддів – потреба дня

Ірина Анатоліївна Войтенко, директор молодого державного навчального закладу, – Академії суддів – розповідає:

– Наш навчальний заклад засновано в жовтні 2002 року указом Президента України при Державній судовій адміністрації. Можливо, не всі читачі знають, що судову адміністрацію створено нещодавно. Її завдання – організаційне, технічне, кадрове забезпечення судів загальної та спеціальної юрисдикції. Ми не приймаємо на навчання випускників шкіл. У Академії підвищують свою кваліфікацію судді та працівники апарату судів.

Нині, коли кожен із нас прагне жити в демократичному правовому суспільстві, значно зросла роль і відповідальність судової гілки влади. Навчання в Академії покликане підвищити професійний рівень. Щомісяця тут відбуваються навчальні сесії загального і спеціалізованого спрямування. Так, під час спеціалізованих семінарів судді мають змогу поглибити та вдосконалити свої знання в галузі права, докладно ознайомитися з новими кодексами: цивільним, господарським, митним тощо. У вересні цього року відкрито 6 регіональних відділень. Отож суддям та працівникам апарату суду необов’язково їхати до Києва. Підвищити професійний рівень можна на місцях.

Викладачі – це досвідчені судді, котрі мають великий досвід, на практичних прикладах розкривають проблеми судочинства.

Україна не винаходить власного велосипеда суддівської освіти. Ми наслідуємо передову практику розвинутих країн, де приділяється величезна увага підготовці високопрофесійних юристів-суддів. У багатьох країнах світу склалася практика, коли окрім загальної юридичної освіти юрист, суддя повинен здобути ще й спеціалізовану освіту, скажімо, сільськогосподарську чи медичну, аби досконало володіти знаннями певної галузі. Термін такого навчання може бути різним – від 2 років у Португалії до 6 років у Нідерландах.

Як з’ясувала «Вечірка», з наступного року столична Академія суддів планує реалізувати вже розроблену стратегію щодо підготовки кандидатів на посади суддів. У Законі «Про судоустрій» не передбачено такої умови, але практика свідчить: підготовка кандидата на посаду судді не зашкодить. До того ж уже підготовлено законопроект із зазначеного питання. Є надзвичайно приємним той факт, що судді, які вже навчалися в цьому закладі, висловили цілковите задоволення від навчання, підтверджують потребу додаткової освіти для суддів. Академія налагодила стосунки з аналогічними закладами в Італії, Нідерландах, Франції. Наші судді за сприяння Академії виїжджають до західних країн для вивчення практики міжнародного законодавства, що нині, в умовах євроінтеграції, є дуже важливим.

Реформування нашої судової гілки влади розвиватиметься таким шляхом, аби в майбутньому ряди суддів поповнювали справжні професіонали, і не останню роль у такому процесі відіграватиме заснована Академія суддів.

Олеся ЗАЄЦЬ, студентка факультету з міжнародного права ІМВ Національного університету імені Тараса Шевченка