Наша «Кольчуга» – найкраща

Недавно групі вітчизняних науковців за розробку і впровадження в серійне виробництво нового покоління комплексу дальньої радіотехнічної розвідки стратегічного призначення «Кольчуга» присуджено Державну премію України в галузі науки і техніки 2004 року. Очолює групу член-кореспондент НАН України, завідувач відділу Інституту теоретичної фізики імені М.М.Боголюбова Ельмар Петров.

Світове ділове партнерство у своїй практиці застосовує аксіому: купується лише той зразок озброєння чи бойової техніки, який перебуває на озброєнні його ж рідної армії. З огляду на це в «Кольчуги» щаслива доля. Комплекс застосовують у Збройних силах України. І вже реалізовано низку експортних котрактів. У придбанні комплексу зацікавлено чимало країн близького й далекого зарубіжжя. Це засвідчує як високий рівень розробки українських науковців, конструкторів та інженерів, так і далекоглядність державної компанії «Укрспецекспорт» і вітчизняного Промінвестбанку, які здійснили інноваційне вкладення коштів.

Тож чому вітчизняна та деякі іноземні армії зацікавлені в «Кольчузі» саме як у наземній, мобільній станції радіотехнічної розвідки стратегічного призначення? Передусім тому, що вона пасивна, тобто сама не надсилає електронних сигналів (на відміну від активних, які неважко «відловити» і знищити), а тому може стати, за висловом заступника начальника озброєння вітчизняних ЗС доктора технічних наук, генерал-лейтенанта Михайла Мітраховича, очима й вухами сучасної розвинутої країни. Йдеться про принципові переваги цього типу радіолокаційної розвідки порівняно з активними радарами. У них у 2-3 рази більша дальність виявлення звичайних повітряних цілей, у 5-10 разів – літаків, виготовлених за стелс-технологіями. Інформаційна перевага цих систем – дуже актуальна, бо дає змогу перемагати в протиборстві із сучасною військовою технікою. Засоби пасивної радіотехнічної розвідки розробляють у кількох країнах світу. Але «Кольчуга», на думку Михайла Мітраховича, значно випереджає всі існуючі розробки. Оскільки тактико-технічні характеристики останньої модифікації «Кольчуги» значно перевершують показники інших відомих у світі станцій радіотехнічної розвідки.
Виготовляють станцію працівники державної акціонерної холдингової компанії «Топаз», що в Донецьку. Усі наукові дослідження, розробка, підготовка до виробництва, впровадження у серійне виробництво виконували за кошт підприємства, а також кредитних ресурсів Промінвестбанку та інвестиційної державної компанії «Укрспецекспорт».