«Сьогодні модно бути українцем»

Виборчої ночі до майдану Незалежності з усіх схилів стікалися вже не джерельця, а бурхливі потоки людей. Близько 22-ї години їх було ціле море. Воно, як завжди, активно і співзвучно реагувало на заклики зі сцени. І стійко чекало появи свого лідера. А тим часом неподалік, на Хрещатику, 4, в інформаційній агенції УНІАН політики, соціологи, політологи та громадські діячі давали тверезу оцінку останнім подіям і передбачали, що революція насправді тільки починається. Хоча і там без яскравих шоу не обійшлося.

«Повна хурма» на Майдані

«Кінокомпанія «Веселі яйця» представляє новий блокбастер «Операція «Проффесор» – на майданівському екрані засвітилося улюблене багатьма шоу. Народ із традиційним і невтомним ентузіазмом реагував на жарти про «Серьожу Підрахуя», вправляння Януковича у фєні, «апельсини з менінгітом» і «повну хурму» його дружини, а також нове призначення Нестора Шуфрича, яке він святкував під пісню «Я сошла с ума». Перед цим народний депутат Микола Томенко пожартував, що парламент із радістю прийме до своїх лав колишнього прем’єра, якщо пан Шуфрич звільнить для нього округ. Згодом на прес-конференції цей «бек-вокаліст» політгурту Януковича пообіцяв, що піде на такий благородний крок заради улюбленого шефа.

Блокбастер часом переривався  останніми новинами. Найбільше відгуків здобув виступ «регіонального» кандидата, в якому він говорив про свою впевненість у перемозі, але в разі чого – готовність піти «у жорстку опозицію». А після заяви про те, що Ющенко захоплює владу недемократичним шляхом, єдиним коментарем учасників мітингу, який витримає газетна шпальта, було слово «бидло». Але «камікадзе» у біло-синіх шарфиках, які також прийшли подивитися на майданівське дійство, народ зустрічав спокійно, а часом і з бурхливою радістю.

Віктора Ющенка, який з’явився на сцені о 2.20, вітали вже як Президента. Цікаво, що люди кілька тижнів спокійно реагують на «зіркову» свиту: Анатолія Кінаха, Олександра Зінчека, Юлію Тимошенко, Миколу Томенка, Катерину Чумаченко-Ющенко, Юрія Луценка, Тараса Стецьківа, Бориса Тарасюка, Марію Бурмаку чи Святослава Вакарчука. Мало хто вже хвалиться тим, що бачив на власні очі або говорив із депутатом чи відомим співаком. Будемо сподіватися, що після зміни владної еліти атмосфера Майдану не законсервується у високих кабінетах, і на «сцену» пускатимуть кожного, хто має що сказати співвітчизникам і вміє це доладу робити.

Коли говорить Віктор Ющенко, багатотисячний натовп замовкає без жодної команди. Мабуть, нашій державі всі ці роки був потрібен саме такий президент: класичне ораторське мистецтво він би, напевне, склав на слабеньку «трієчку», але при цьому він вміє звернутися до кожного. І кожен ніколи не забуде своє життя в наметі чи наклеювання листівок із закликом до чесних виборів, чи інформування людей про те, що насправді відбувається в столиці. «Я милуюся тим, як сьогодні модно бути  українцем», – сказав Ющенко.

Перед тим, як увесь Майдан заспівав гімн, співачка Руслана виконала обіцянку своїм польським друзям і обв’язала всіх на сцені помаранчевим «шаликом свободи», який починали плести  у Варшаві, а закінчили в Києві на майдані Незалежності. На зміну державному гімну залунали гімни революції – «Україна» Тараса Петриненка і «Разом нас багато». Найкраще потрапляв у такт Анатолій Кінах, а найкумедніше пританцьовував начальник ющенкової охорони народний депутат Євген Червоненко. Викидаючи чудернацькі па, він примудрявся віддавати якісь накази по рації. Якщо біло-сині не піднесуть найближчим часом якогось сюрпризу, то революція справді стане буденною роботою.

Що буде після свята?

На думку політолога Сергія Тарана, революцію треба буде починати знову – в кабінетах. Йдеться про те, що урядові Ющенка доведеться зламати монополію жменьки сімей і терміново знайти кошти, щоб не зменшувати соціальних виплат. Політологи  неодноразово повторювали, що Україна має шанс стати новим центром геополітичного впливу в Європі, який поширюватиме демократичні цінності на всьому пострадянському просторі. Однак це залежить не лише від команди Ющенка. «Тим, хто був владою, треба буде знайти сили стати реальною опозицією. А громадянам – перейти від революції до боротьби на місцях проти корупції», – зазначив політолог Ростислав Павленко. Володимир Полохало також застерігає, щоб нова влада не затягувала ейфорію і не забувала про кілька ризиків. По-перше, незабаром почнуться спроби призабути ціну перемоги і помиритися. Того самого можна чекати від Росії. «Путін може привітати нового Президента. Але російський чинник не перестане негативно діяти щонайменше до парламентських виборів 2006 року», – запевняє Володимир Полохало. Російський політолог Андрій Окара наголосив, що Ющенко повинен встояти перед спокусою стати новим Кучмою, а Порошенко, скажімо, – Суркісом.

Прогнози депутата польського Сейму Олександра Щигли були менш аргументованими, зате райдужнішими.  Під час спостереження його місії у переголосуванні другого туру було виявлено значно менше порушень, ніж у попередньому. «Це дає надію, що Україна стане членом ЄС раніше, ніж Туреччина. Ви звернули на себе увагу, і це заслуга самих українців», – зазначив пан Щигла.

Шуфрич і вагітні

Громадський рух «Здорова альтернатива» влаштував в УНІАН справжнє шоу. На прес-конференцію один із його представників з’явився в костюмі короля Аспарагуса з дитячої вистави і подарував журналістам синьо-жовті стрічки зі значком, що символізує перемогу над власними амбіціями. Основна вимога руху – формування уряду із різних політичних сил. Але найбільше всіх потішив традиційно Нестор Шуфрич (СДПУ(о)). Йому достатньо просто розповісти щось із серйозним виглядом. Ось кілька цитат: «Десять осіб загинули чи, як мене виправили на телебаченні, померли сьогодні. У Донецьку жінка народила фактично на виборчій дільниці. Цього не було б, аби не поправка, що вдома може голосувати тільки перша група інвалідів. А ще у нас є люди, які просто зламали ногу. Я говорив про це у Верховному Суді. В тому числі згадав і вагітних». Про агітацію в день виборів і далекоглядні амбіції есдека: «Половина України була помаранчевою. І чомусь всюди читалося прізвище Шуф… Ой, вибачте, Ющенко». Об’єднаний соціал-демократ зізнався, що дивиться «Операцію «Проффесор». Однак це не змінює його поглядів: «Нас цинічно позбавили перемоги. Мінімум півдержави буде вважати Ющенка узурпатором!». Зважаючи на дані ЦВК і екзит-полів, команда Януковича, напевне, найближчим часом влаштується у тіньове Міносвіти – писати альтернативний підручник з арифметики.