Кожного виводили під охороною

Черга біля дверей спеціальної виборчої дільниці №17 територіального округу №220  на території Київської міської психоневрологічної лікарні №1 сформувалася ще до 8 години ранку.

– До списку виборців на нашій дільниці було внесено прізвища 397 виборців, – каже голова спеціальної виборчої дільниці № 17 Ольга Кобець. – Звісно, що всі – пацієнти лікарні. Зрозуміло, що їх проблеми, режим роботи і правила перебування в лікарні, не могли не вплинути на процес голосування. Працювалося дуже важко, – адже нашим виборцям іноді доводилося пояснювати елементарні речі. Зокрема, що позначку треба ставити лише навпроти прізвища одного кандидата. Дехто  через свою хворобу просто не міг це зробити. Тоді допомагали супроводжуючі. Це дозволено законодавством.

На території лікарні розташовано центр судово-психіатричної експертизи, де перебувають, очікуючи висновку психіатрів, люди, що звинувачуються у скоєнні кримінальних злочинів.

– До останнього моменту, а саме до рішення Конституційного Суду ми були готові до того, що ці люди голосуватимуть безпосередньо на дільниці, – каже голова виборчої дільниці. – Однак після остаточного рішення члени комісії виносили до центру скриньку. На мою думку, там було створено всі умови, передбачені виборчим законодавством. Із сорока чотирьох осіб, які подали заяви на голосування, проголосувало 38 виборців із центру судово-психіатричних експертиз.

Кожного підозрюваного по черзі виводили під охороною,  щоб той отримав бюлетень, а після давали  змогу в окремій камері зробити вибір. Голосування відбувалося під прискіпливим наглядом спостерігачів від Партії регіонів та представників  іншого кандидата. Під час голосування дільницю відвідали й міжнародні спостерігачі від Європейського парламенту. У попередніх турах на спецдільницю № 17 приїздила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова.

На думку членів комісії та спостерігачів, загалом вибори на спецдільниці  відбулися, однак проблеми, звісно, були.

Після підрахунку з’ясувалося, що 178 виборців проголосувало за Віктора Ющенка, а 53 пацієнти віддали за Віктора Януковича.

– Я маю досвід роботи спостерігачем і на звичайній виборчій дільниці, – нагадує член виборчої комісії, спостерігач від кандидата на пост президента Віктора Ющенка Дарія Андріяшко. – Ці люди справили на мене неповторне враження. Незважаючи на їхні вади, я можу стовідсотково стерджувати про їхній свідомий вибір.