Про бізнес-проекти, «підслухані» у штабі Януковича

Уже через кілька годин після закриття виборчих дільниць у центральному штабі Віктора Януковича, здавалося, всі здогадувались про поразку свого кандидата…

Та не всі з цим мирилися. Найбільш бунтівним видався Нестор Шуфрич, представник Януковича у ЦВК. Посилаючись нібито на тисячі фактів «масових, системних порушень», Шуфрич погрожував судовою тяганиною аж до 15 січня, терміну, відведеного законом на оскарження. За його прогнозом, до цього часу команда Ющенка, мовляв, хай і не очікує офіційного рішення Центрвиборчкому. А якщо Ющенка таки визнають переможцем, то це означатиме для Шуфрича лише «узурпацію влади». Пан Нестор із запізненням повчав опонентів: мовляв, якби «вибори пройшли коректно, то в разі чесного програшу наша сторона могла б відмовитись від оскарження». Шуфрич налічив аж …п’ять мільйонів громадян, які нібито через порушення не змогли взяти участь у голосуванні. Найбільше він вболівав за інвалідів та немічних літніх людей. А це, як вважає Шуфрич, електорат Януковича, яким його уряд недаремно підвищив пенсії та пообіцяв після виборів підвищити ще. Інше найпоширеніше «масове порушення» – помаранчеві стрічки, шарфики і шапочки на виборцях.

Керівник же центрального штабу Януковича Тарас Чорновіл по-своєму спростував звинувачення Шуфрича на адресу команди Ющенка. Він заявив, що «зловживання на користь Ющенка робились тими самими людьми у той самий спосіб за допомогою того самого голосування, як це було на користь Януковича». Таким чином, той самий Чорновіл фактично визнав порушення 31 жовтня та 21 листопада, але «реабілітував» Януковича. На думку Чорновола, це сценарій зі зриву виборів. «Усе спрямовано на те, щоб поставити нас перед фактом масового обурення людей з обох сторін, вивести страйкуючу країну на межу фактичного хаосу і привести до нових виборів, у яких, за певних обставин, не зможуть узяти участь два основних кандидати, а з’явиться новий варіант: Кучма-3 чи ще хтось, кого підсовуватимуть на цю місію», – вважає Чорновіл.  Тарас В’ячеславович своєю «розгадкою», як кажуть, убив двох зайців: «відбілив» штабістів Януковича від звинувачень у фальсифікаціях й «скасував» проанонсовані, але нереальні велелюдні акції непокори у Києві з боку прихильників Віктора Федоровича.

Про те, що посадовці штабу Януковича вже вночі після виборів визнали свою  поразку, свідчить і припинення паралельного підрахунку голосів. «Не склалося», – зізнався Чорновіл десь близько другої ночі. Після цього у штабі було  тихо й спокійно. Дехто з його активістів навіть прогнозував, що Янукович визнає свою поразку і привітає Ющенка. Зокрема Валерій Коновалюк наголосив, що перед Новим роком політики з обох таборів мають  докласти зусиль для примирення народу. З ним погоджувався Леонід Кравчук. Щоправда, лідер фракції СДПУ(о) у ВР і перший президент України пообіцяв, що піде в опозицію до третього президента, якщо ним стане Ющенко.

А перед тим до штабу завітала лідер ПСПУ Наталя Вітренко. Вона, як і Шуфрич, закликала Януковича боротися до кінця, йти до суду тощо. Якщо ж і це не дасть бажаного результату, то Наталя Михайлівна «зобов’язала» Віктора Федоровича очолити  «потужну об’єднану опозицію». Разом із нею. Та ще, мовляв, із ветеранськими організаціями, профспілками тощо. Та й справді: хіба є інша дорога у екс-голови Федерації профспілок Олександра Стояна? Він колись уже був в опозиції з Ющенком.

Наталя Вітренко переконана, що сценарій цих виборів (або, як вона сказала, бізнес-проект «жовтогарячої чуми») вигаданий ще чотири роки тому…. у США. Але «Кучма в ньому грає активну роль». Американцям, мовляв, потрібна українська земля, конкретно – 42 мільйони гектарів сільськогосподарських угідь. Пані Вітренко полічила: якщо нині гектар за ринковою ціною коштує 50-70 тисяч доларів, то США «обкрадуть» нас на 2 трильйони 100 мільярдів доларів. Залишилося без відповіді запитання: навіщо американцям «наші» долари, якщо у них є свої? Та й землю українську невигідно «транспортувати» через океан…